A színház ereje

2016. október 19., szerda, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Nagybányán kezdődött és Besztercén befejeződő kéthetes turnéjának célállomása Kárpátalja volt, ahol Munkácson, Visken, Aknaszlatinán, Técsőn és Karácsfalván mutatták be a Fazakas Misi rendezte Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista produkciót, amelynek 450. előadását a turnén ünnepelte a társulat.


A bemutatók utáni közönségtalálkozókon a nézők saját helyzetükről is beszéltek, elsősorban nehéz életkörülményeikről és a kivándorlásról. Fazakas Misi elmondta: a találkozókon szó esett a csendről és annak jelentőségéről, a magányról, a megfelelésről, a valóság érzékeléséről, a felnőtté válásból való kiábrándulásról, arról, hogy a kivándorlás miatt hónapok alatt szűnnek meg közösségek, baráti körök, így teljesen ellehetetlenül mindenféle összefogás. A társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – műhelyfoglalkozásokat is tartott a kárpátaljai iskolákban, ahol a diákok közel fele arról számolt be, hogy külföldön dolgoznak a szülei, és majdnem hasonló az elvált szülők aránya is. A turnézáró kiértékelőn a társulat tagjai megerősítették: „a rossz utak, a hideg és a nehéz körülmények ellenére is jó döntés volt a turné megszervezése, fontos volt újra megtapasztalni, hogy a színház még mindig képes összehozni embereket, még akkor is, ha sokuknak ez volt az első színházi élménye”. (fekete)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2016-10-19: Közélet - :

Édes anyanyelvünk

Sátoraljaújhely emlékplakettjét és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett novemberi Országos Kossuth Lajos Szónokversenyre való meghívást nyert Fazakas Réka, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenegyedikes tanulója a múlt hét végén Sátoraljaújhelyen tartott Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjén.
2016-10-19: Közélet - Váry O. Péter:

A hazám a nyelv (Márton Evelin könyvbemutatója)

Hangulatos, sziporkázó szerzői estet élvezhettek azok a kíváncsiak, akik a szombat délutánjukat a Teinben töltötték: Szonda Szabolcs ezúttal is értő és értelmező irányítójának bizonyult a beszélgetésnek, olykor provokáló, olykor rásegítő kérdéseire pedig az est meghívottja, Márton Evelin író érzékenyen, őszintén reagált, felfedve nemcsak műhelytitkait, hanem egyéniségének rejtettebb, talán csak a hozzá nagyon közel állók számára ismerős oldalait is.