Összefognak a székelyföldi kutatók

2016. október 29., szombat, Közélet

Elismert székelyföldi, illetve székelyföldi kötődésű tudományos kutatókat tömörít az az újonnan alapított egyesület, amely csütörtökön este, a magyar tudomány napja alkalmából mutatkozott be Csíkszeredában. Az alapítók célja: összefogni azokat, akik bizonyítottak szakmai téren, és hogy erősödjék térségünk a tudományosságban. A Pro Sciencia Siculorum Egyesület ötletgazdája Kristály Sándor sepsiszentgyörgyi matematikus.

Az egyesület erős sepsiszentgyörgyi, illetve háromszéki gyökerekkel rendelkezik, a négy alapító tag közül ketten sepsiszentgyörgyiek, Fejér Szilárd vegyész és Kristály Sándor, a másik két alapító Barabási Albert László hálózatkutató és Andrew Balas egészségügyi informatikus. Az egyesület elnöke, Kósa István szintén szentgyörgyi, alelnöke, Makó Zoltán pedig csernátoni származású, mindketten a csíkszeredai Sapientia EMTE tanárai. A Pro Sciencia Siculorum Egyesület független szervezet, a Sapientia csíkszeredai kara együttműködő partnerként támogatja őket.
A Sapientia aulájában tartott rendezvényen Makó Zoltán úgy fogalmazott, a székelyföldi kötődésű neves kutatókat szeretnék egy hálózati rendszerbe összefogni, az egyesület pedig azért jött létre, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy Székelyföld is megjelenjék a világ kutatási helyszínei között, illetve ennek gazdasági vetülete is legyen. Kósa István céljaikról beszélt, megjegyezve, ösztöndíjakat is szeretnének adni azoknak a kutatóknak, hallgatóknak, akik rendkívüli eredményeket értek el, s meggyőződésük, hogy csak rangos kutatási eredményeket követhet társadalmi hatás.
Az alapítás gondolatáról szólva Kristály Sándor kifejtette, minden nemzet össze tudta fogni saját tudományos elitjét, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy csak és kizárólag kiváló tudományos munkássággal rendelkező székelyföldi kötődésűek kerüljenek be csapatukba. Nem tömeget, hanem minőséget szeretnének – tette hozzá.
Székelyföldön nincs egy olyan tudományos közösség, melynek tagjai kommunikálnának egymással – vélekedett Fejér Szilárd. Barabási Albert László videoüzenetben mondott rövid köszöntőt. A kezdeményezők szeretnének havonta tudománynépszerűsítő előadásokat is szervezni, elsőként Kristály Sándor és Fejér Szilárd beszélt kutatási területéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2016-10-29: Közélet - Szekeres Attila:

A pogány megtérése Kilyénben (Középkori falképek)

Restaurálták a sepsikilyéni unitárius templom hajójának északi oldalán levő falképeket, köztük a Szent László-legenda sorozatát, így azok most teljes szépségükben láthatóak. Hátravan a déli és a nyugati fal festményeinek restaurálása. A munkálatokat  a nyár végén Kiss Loránd és Pál Péter szakmai irányításával, Szakács Tamás vezetésével végezte a marosvásárhelyi Imago Picta Kft. a magyarországi műemlékvédő Rómer Flóris Terv támogatásával. Szakács Tamás mellett a szintén sepsiszentgyörgyi Beke Nándor és Szőcs János, valamint a széki Filep Melinda és a marosvásárhelyi Ruxandra Naste falképrestaurátorok dolgoztak három héten át.
2016-10-29: Közélet - Fekete Réka:

Táncház az öreg zenészekért

Az erdélyi zenészek sokat adtak nekünk, sokat tanultunk tőlük, és most rajtunk a sor, hogy amikor betegség vagy idős koruk miatt nem képesek muzsikálni, akkor segítsük őket, gondoskodjunk róluk – hangsúlyozta Fazakas Levente, a Heveder zenekar prímása a tegnapi, adománygyűjtéssel összekötött sepsiszentgyörgyi táncház apropóján. Ezen a héten kilenc erdélyi városban tartottak hasonló táncházat, amelyen hangszertartónak álcázott kartonperselyben gyűjtöttek az öreg zenészek megsegítésére.