Fotókiállítás és előadás a koronáról

2016. november 14., hétfő, Közélet

„Az összefogás egyik szimbólumát hoztuk el hozzátok” – mondta Szeibert András, a magyarországi Katolikus Közösségek Hálózatának társelnöke a Szent Koronáról készült fotókiállítás megnyitóján, amelyet tegnap délben tartottak a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében. A vándorkiállítás, amely Szelényi Károly, Magyarország egyik legelismertebb fotóművészének alkotásaiból készült, több hétig látható.

  • Szeibert András előadást tart a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében
    Szeibert András előadást tart a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében


Szeibert András átfogó képet nyújtott arról, hogy mit is jelentett elődeinknek, mit jelent számunkra a magyar Szent Korona. Az előadás elején a korona keletkezésének körülményeiről szólt, amellyel kapcsolatban sok elmélet kering, de amelyről egészen pontos adataink nincsenek, ami Szeibert András szerint nem baj, hisz azt sem tudjuk pontosan,  hogyan keletkezett a magyar nyelv, vagy például a fogantatás csodáját sem tudjuk megmagyarázni, tehát a misztérium, amely az igazán fontos dolgokat gyakran körüllengi, növeli azok értékét. A keletkezés után a koronázási szokásokról beszélt az előadó, elmondta, hogy a magyar királyok csak koronázáskor viselhették a koronát, Esztergomban, ahol a 64 vármegye földjéből emelt „királydombra” fellovagolva négy irányba kellett vágniuk a kardjukkal, amely gesztus a nemzeti egységet, de az apostoli küldetést is jelképezte. Mint elhangzott, a magyar korona által olyan mértékben fonódott össze a világi és szakrális hatalom, hogy a középkori zsinatokon csak magyar királyok elnökölhettek, a korona általi istenhit pedig áthatotta az egész nép életét, és hosszú évszázadokon át fontos eleme volt az egységes magyar állam létének. Az előadó szerint Bismarckig nem volt olyan erős államalakulat a világban, mint a magyaroké. Az ismertetőben elhangzott még, hogy a Szent Korona mindenkor külön jogi személyiséggel bírt, amelynek hatalma nagyobb volt az egyes királyok hatalmánál, hogy minden tagjának azonos szabadságjogai voltak, hogy isteni minőséget is hordoz, amely abszolút értékű erkölcsi tekintélyt ad mindennek, ami a nevében köttetik meg. Szeibert András a korona kettős (latin és görög) szerkezetéről, annak hármas tagozódásáról és három dimenziójáról is beszélt, amelyek harmonikus egységet alkotva azt üzenik, figyeljünk az isteni hangokra, és szeressük, segítsük nemzettársainkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2016-11-14: Közélet - Fekete Réka:

Eleink tartásával, gyermekeink játékosságával

Idős hagyományőrzők, hivatásosok, ifjúsági és gyermek amatőr táncegyüttesek bizonyították az elmúlt három nap alatt, hogy néptáncanyanyelvünk éppen olyan eszköz, mint a beszélt nyelv,  ugyanazt a közösségi érzést hordozza Szatmárban, mint Gyimesben, a Hortobágyon vagy Kalotaszegen. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön tartott XXVIII. Népzene- és néptánctalálkozó egyfajta közvetítő szerepet tölt be népi hagyományaink és folklórkincsünk megismertetésében és gyűjtésében, életben tartva és átörökítve a hagyományos népzenét és néptáncot különböző nemzedékek között – vallják a szervezők.
2016-11-14: Jegyzet - Kuti János:

Közvélemény-kutatók kudarca

A közvélemény-kutatásoktól nem jó megrészegülni, ahogy ez az amerikai elnökválasztáskor történt, mert a kijózanodás kellemetlenebb a macskajajos gyógyulásnál. Az a baj, hogy igen sokan ittak előre Hillary bőrére.