Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Forradalmári igazolványokVége az üzletelésnek?

2016. november 17., csütörtök, Belföld

Noha évek óta a közbeszéd tárgya, a főügyészség csak most indított nyomozást az 1989-es forradalmári igazolványokkal való kereskedés kapcsán. A hatóság tegnap huszonegy helyszínen végzett házkutatást, öt megyében és a fővárosban. Az ügyészek hatalommal való visszaélés, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása és magánokirat-hamisítás gyanújával vizsgálódnak. Mások mellett Adrian Sanda, az 1945 és 1989 közötti kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság estére menesztett vezetőjét is vizsgálják.


Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a főügyészség az 1989-es forradalom meghatározó harcosa státusz odaítélése kapcsán indított vizsgálatot. A házkutatások tegnap Bukarestben, valamint Ilfov, Brassó, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Vrancea megyében zajlottak, magánszemélyeknél, illetve közintézmények székhelyén. A vádhatóság szerint több forradalmár jogtalanul kapta meg az 1989-es forradalom meghatározó harcosa státuszt, és részesült az ezzel járó juttatásokból. A hatóság közleményében rámutat: a megyei forradalmárszervezetek körében, illetve a forradalmárigazolványok odaítélésével foglalkozó két közintézmény berkeiben is voltak olyan személyek, akik fizetség ellenében közbenjártak annak érdekében, hogy bizonyos személyek elnyerjék ezt a státuszt.
Az 1989-es forradalom meghatározó harcosa státusz létrehozását egy 2014-es kormányrendelet irányozza elő. Ennek értelmében azok kaphatják meg ezt a címet, akik 1989. december 14-e és 22-e között meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltó események kirobbantásában, életüket kockáztatva felvették a harcot a forradalom elfojtására törekvő hatalommal. Az 1989-es forradalom meghatározó harcosa státusszal rendelkező forradalmárok 2015. január 1-je óta havi 2020 lejes juttatásban részesülnek, a forradalmároknak járó egyéb juttatások mellett. Ez idáig 3505 személy nyerte el ezt a státuszt, nagy részük jogtalanul, a két kulcsintézménynél közbenjáró személyeknek felajánlott pénzösszegek fejében – mutat rá a közlemény.
Az ügyészség közleményéből az is kiderül, hogy a két közintézmény, amelynek szerepe van e státus odaítélésében az 1989. Decemberi Forradalmárok Par­lamenti Bizottsága, illetve a kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság.
A hatósági eljárást követően Dacian Cioloş kormányfő még tegnap menesztette tisztségéből Adrian Sanda államtitkárt, az 1945 és 1989 közötti kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság vezetőjét. Liviu Iolu kormányszóvivő szerint a személye kapcsán felmerült feddhetetlenségi aggályok miatt menesztette az államtitkárt a miniszterelnök. Szintén tegnap Adrian Sandát bekísérték kihallgatásra.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2016-11-17: Kultúra - Váry O. Péter:

Az Evilági első öt éve

Székelykeresztúrról indult, jó nagy vargabetűvel érkezett meg Sepsiszentgyörgyre. Eleinte csak látogatóba jött, aztán itt ragadt. A város kisugárzása, a – Marosvásárhelyhez és Kolozsvárhoz viszonyítva is – pezsgő művelődési élet fogta meg. Sepsiszentgyörgy városként történő első említésének 550. évfordulóján úgy gondolta, fogadott városának ünnepéhez általa megzenésített versekkel járul hozzá. A lemez címe Evilági volt. Aztán az egyszeri lemezfelvételnek indult zenélésből Evilági néven zenekar lett, az Evilági pedig öt év alatt Sepsiszentgyörgy zenei életében meghatározó jelenséggé vált. Most, e félkerek évfordulóhoz érve öt nap alatt mutatják meg a közönségnek: honnan indultak, hová jutottak. A zenekar történetéről Orbán Ferencet kérdezte Váry O. Péter
2016-11-17: Belföld - :

Memorandum az iskoláért (Az államfőhöz fordul az egyház)

Közös memorandumban tiltakozik a marosvásárhelyi katolikus teológiai líceum körül kialakult helyzet miatt a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és az erdélyi magyar politikai képviselet – tudatta tegnap az RMDSZ. A Klaus Iohannis államfőnek és Dacian Cioloş miniszterelnöknek elküldött dokumentumot Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke írta alá.