Kalákában épül Bácsék új háza

2016. november 21., hétfő, Közélet

A baróti Bács család számára házuk október 15-i leégését követően kilátástalannak tűnt a jövő, ám a széles körű össze­fogásnak köszönhetően már nem így van: az új otthonuk felépítéséhez szükséges pénz alig néhány hét alatt összegyűlt, az időjárás sem akadályozta a munkát, így már nemcsak a ház alapozása van kész, de falai is állnak, jövő héten a mennyezet is elkészül, s minden bizonnyal karácsonyra teteje is lesz, az ajtók-ablakok is helyükre kerülnek, az ünnepeket pedig már ott ülhetik meg.

  • Magyarzsákodiak emelik a falakat. A szerző felvétele
    Magyarzsákodiak emelik a falakat. A szerző felvétele
  • Balázs Sándor lelkipásztor
    Balázs Sándor lelkipásztor

 

Az elmúlt időszakban nagyon sokan ajánlottak segítséget a bajbajutottaknak. Elsőként az erdővidékiek, a Gondviselés Segélyszervezet házról házra járó meghatalmazottjainak adták át adományaikat, segítettek a helyi vállalkozók is, melléjük álltak és gyűjtést szerveztek a távolabbi tájegységekben is – Csíkszeredából a Juventutti Alapítványnak és a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai szervezetének közvetítésével nemcsak pénz, de ruhanemű és alapélelmiszer is érkezett, a gyergyóiak és székelyudvarhelyiek szintén kitettek magukért, sőt, az anyaországból is érkezett felajánlás –, Magyarzsákod unitárius közössége pedig munkaerőt ajánlott fel.
A kaláka megtartó ereje
Lelkészük vezetésével a Maros megyei apró falu nyolc életerős és munkás kezű lakója indult el szombat hajnalban, hogy a falazásnál segédkezzen, hozzájuk csatlakozott továbbá két homorodalmási is, így délelőttől, amikor már a napsugarak is felmelegítették a hőmérsékletet annyira, hogy dolgozni lehessen, igencsak népes sereg fogott sürgésbe-forgásba Bácsék udvarán. Nem kellett sokat magyarázni nekik, mi a teendőjük. Néhányan kőművesként keresik kenyerüket, a többiek pedig meglett falusi emberek, akiket az élet észrevétlenül is sok mindenre megtanított. Vendégfogadóiknak élelmezésükről, sőt, jóformán szerszámaikról sem kellett gondoskodniuk, hiszen a Bethlen Gábor Alaptól nyert támogatásukból arra is költhettek.
Balázs Sándor elmondása szerint előbb a marosvásárhelyi HIFA Alapítvány felkérésére jöttek Barótra, s hoztak segélycsomagot a tűzkárosult családnak, majd meghallván, hogy a pénz már meglenne, de ahhoz, hogy az építkezéssel jól haladjanak, elkelne némi munkában kifejezhető segítség is, nyomban lépett. „A Romániai Falugondnokságok Szövetségének egyik fő célja a kalákamozgalom újrahonosítása: úgy érezzük, nemcsak az elvégzett munka értéke fontos, de lelki hozadéka is van – a másokért dolgozókban jó érzés hatalmasodik el –, s közösséget is épít. A székelység önrendelkezése megteremtésének alapját is ebben látom: csak akkor van esélyünk a megteremtésére, ha egymás érdekében önzetlenül tudunk cselekedni. Hál’ istennek a kicsi magyarzsákodi közösség is emígy gondolkodik, s nem kérhetek tőlük olyant, hogy első szavamra meg ne mozduljanak” – mondotta a lelkész.
Két szoba boldogság
Jó időben és hangulatban folyik a munka. Nemhogy az alap, de a külső falak is állnak, az emberek pedig azon dolgoznak, hogy a belsők is még a hétvégén elkészüljenek. Anyaguk elég van: a felajánlások egy részéből habtéglát vásároltak, de ajándékként érkezett bontásból származó tégla is. Az újrahasznosítható tégla éppen jó lesz választófalnak. Jó sok kell belőle, mert az ötven négyzetméter hasznos felületű ház két szobából, előszobából, konyhából, fürdőszobából és kamrából fog állni. Az építkezési tervet ingyen készítő Málnási Ferenc mérnök elmondása szerint minden rendben halad, ha elkészül a mennyezet, majd a tetőzet, felkerülnek a nyílászárók, s beüzemelik a fáskályhát, a belső munkát akár nagyobb hidegben is elvégezhetik, s Bácsékat az új év már új házukban érheti.
Hasonlóan derűlátó Bács Lajos és Piroska is. Hangjukban meghatódottsággal beszélnek arról, mit jelent számukra, hogy érezhetik az összefogás erejét. „Jólesik, hogy ennyien jöttek segíteni, igazán kitett magáért a székelység” – nyilatkozta röviden a családfő. Az öt gyermek édesanyja, Piroska is igencsak elégedett, hiszen a ház éppen olyan lesz, mint szeretnék, s bizonygatja, bár családjukat sokan alkotják, de szeretik egymást, el fognak férni. „Ismerőseinktől és az ismeretlenektől többet kaptunk, mint amennyink valaha is volt – sosem tudjuk ezt megköszönni sem azoknak, akik jó szívvel adtak, sem azoknak, akik megszervezték a gyűjtést. Azt kívánjuk mindannyiuknak, teljesüljön nekik is minden, amit csak a szívük kíván” – mondotta búcsúzóul Bács Piroska.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2016-11-21: Közélet - Fekete Réka:

Próbavizsgáznak a nyolcadikosok

Ezerkilencszáz háromszéki nyolcadikos számára szervez próbavizsgát a megyei tanfelügyelőség, holnaptól csütörtökig román nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából írnak felmérőt a diákok.
2016-11-21: Jegyzet - Kuti János:

Kire szavazzunk?

Amióta Tőkés László EP-képviselő epésen megmondta: a választás lelkiismereti kérdés, azon töprengek, vajon most saját kiismerhetetlen lelkiismeretem melyik pártra enged szavazni. Sorra vettem a romániai pártokat, patikamérlegre tettem, mint a boszorkányos Borgia Lukrécia a mérgeket, mert utólag nem akarok mérgelődni.