Segítenek a pótnagymamák

2016. november 24., csütörtök, Közélet

Hat kisdiák lesz hat hónapon keresztül a sepsiszentgyörgyi Zathu­reczky Berta Idősgondozó és Ápoló Központ néhány lakójának unokája, akik hetente két délután töltenek együtt két-két órát választott pótnagyszüleikkel. A gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő hátrányos helyzetű kisiskolások kedden egy-egy szál szegfűvel érkeztek az otthonba az első találkozásra.

  • Gyorsan kialakult a jó hangulat. Fotó: Albert Levente
    Gyorsan kialakult a jó hangulat. Fotó: Albert Levente

Klárik Mária, a Zathureczky Berta-otthon igazgatója elmondta: a nagymamásdi célja, hogy az idősek és a gyermekek jól érezzék magukat együtt, mindkét fél tanuljon a másiktól, a pótnagymamák adják át az életük során felhalmozott értékeket. Olyan gyermekeket választottak ki, akiknek nem adatott meg a nagytata-, nagymama-minta, közülük hárman a gyermekjogvédelem egyik családi típusú házában, hárman a nappali központban nevelkednek, és ez a program segít nekik a szocializációban – ismertette Fehér Gabriella, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság képviselője.
A gyermekek nagymamát választottak a jelen lévő önként jelentkező idősekből, de kiderült, jó néven veszik, ha a közös programokban a nagytatajelöltek is részt vesznek. Többen vállalták, hogy segítenek a házi feladatok megoldásában, a román nyelv tanulásában, de kézműves- foglalkozásokat, társasjátékozást is terveznek. Egy kisfiú rázendített egy gyermekdalra, amiből rögtönzött közös éneklés és tánc alakult ki, a mézespogácsát olyan hangulatban majszolták mind­annyian, mintha egy kicsit már összeszoktak volna.
A Genkapocs elnevezésű programot az idősek otthona a KárpátHáló KESZ – Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért Kárpát-medencei szervezettel közösen indította partnerségben a megyei szociális gondozói és gyermekjogvédelmi igazgatósággal, célja az aktív időskor megélési képességeinek javítása, a nemzedékek közötti együttműködés erősítése.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?








eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2016-11-24: Közélet - Iochom István:

Nem lesz olcsóbb a parkolás (Tanácsülés Kézdivásárhelyen)

A tömbházak közötti parkolóhelyek évi bérleti díjának 120 lejről 70 lejre történő csökkentését javasolta a tegnapi kézdivásárhelyi tanácsülésen Gál Elemér László néppárti önkormányzati képviselő az Erdélyi Magyar Néppárt frakciója nevében, de módosító javaslatát csak pártjának öt tanácstagja támogatta, az RMDSZ-esek és az egyetlen MPP-s önkormányzati képviselő ellene voksolt, így változatlan marad a 2013/86-os, a parkolóhelyek bérbeadását szabályozó helyi határozat.
2016-11-24: Közélet - Szekeres Attila:

Székelyföld településtörténete

A Székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Múzeum Egyesület partnerségében új kutatásokon alapuló előadás-sorozat zajlik Sepsiszentgyörgyön. Elsőként Háromszék településtörténetéről értekezett Fehér János művészettörténész, múlt csütörtökön Botár István régész Csíkszéket mutatta be, ma László Keve régész Marosszékről tart előadást, majd Gyergyószék következik.