Párizsi levelekPortréféle François Fillonról

2016. december 10., szombat, Kitekintő

Politikai kultúrája és hagyományai miatt a francia jobboldal egy vezéregyéniség mögé szokott felsorakozni. A szocialisták viszont a testületi vezetés felé hajlanak, amit a legjobban François Hollande alkalmazott, hosszú főtitkársága idején – 1997-től 2008-ig volt a Szocialista Párt élén – makacsul ragaszkodva a párt különböző szárnyai közti egyetértéshez és a programok szintéziséhez. A csapatmunkára beidegződött személy a hatalom csúcsán azonban csődöt mondott. Döntésképtelenségével, a problémamegoldás halogatásával, a társadalmi együttélést felbolygató törvényeivel az elnöki tisztséget belengő királyi aurát is tönkretette. A „normális” jelölt azzal szembesült, hogy Franciaország elnökének lenni nem normális helyzet, és hogy a kapitalizmusból a kapitalizmusba vezető legnehezebb út a szocializmus göröngyös útja. Hollande elnök a politikai, gazdasági, társadalmi és morális kudarc megtestesítője a franciák döntő többségének szemében.

 Az emberek még a langyos demokráciában is sejtik, hogy az államférfi státuszához különleges képességek kellenek: karizma és elhivatottság. Mielőtt májusig a gazdasági programját darabokra szedné, a politikai ellentábor és a média elismeri: François Fillon a fenti tulajdonságokkal bőven rendelkezik.
Az elnöki előválasztás intézményét a szocialisták vezették be egy ciklussal korábban. A jobboldal most először használta a demokrácia ezen hétpróbáját. A hét jelölt közül Fillon sokáig a negyedik helyen vesztegelt. A közvélemény-kutatások leírták őt, hiszen a második fordulóba az első két helyezett kerülhet. Hat nappal a november 20-i választások első fordulója előtt a 71 éves, jó adminisztrátori képességekkel rendelkező hajdani miniszterelnök, Alain Juppé 36 százalékon, a sztárallűrjeiről lemondani nem tudó Sarkozy 30 százalékon állt. Fillonnak csak tizennyolc százalékot porciózott ki a Kantar Sofres OnePoint közvélemény-kutató cég.
Pedig voltak kedvező előjelek. A France 2 népszerű tévéműsorában –  amelyben két órán keresztül kérdezték-vallatták egyenként a jelölteteket – Fillon igen határozottan beszélt. Nem lehetett kihozni a sodrából, sőt ő tette időnként helyre Davis Pujadas és Léa Salomé tévésztárokat, akik a nemzetközi fejezetnél azzal szórakoztak, hogy Putyin, Erdogan és a magyar miniszterelnök nagyalakú portréját festették ördögként a falra, majd arról faggatták a jelöltet, hogy a három veszélyforrás közül szerinte melyik a legnagyobb? (Az apokalipszis negyedik lovasa – gondolom – Donald Trump volt, de vele nem húztak ujjat a mikrofon-üdvöskék.) Fillon volt az egyetlen jelölt, akit a műsor során spontánul megtapsoltak a helyszínre hívott nézők. Bruno Retailleau, a jobboldali Republikánusok szenátusi csoportjának vezetője már november 11-én azt nyilatkozta, hogy Fillon lesz az előválasztások nagy meglepetése, mivel ő érti a legjobban, hogy a franciák szorongása kettős: félelem a gazdasági lecsúszástól és növekvő félelem identitásuk kisajátítása miatt.
Fillon megnyilvánulásaiból a határozottság sugárzott. „Én valóban meg akarom reformálni Franciaországot, és méltósággal akarom vezetni” – nyilatkozta a Le Figaro napilapnak a választások előestéjén. Az aktuális elnököt is meglepte a győzelme. Sarkozyvel vagy Juppé-vel szívesebben vitázott volna, de végül csütörtökön bejelentette, hogy nem méretteti újra magát a szocialisták januári előválasztásán, megnyitva így az utat miniszterelnöke, Manuel Valls jelöltsége előtt.
Nehéz portrévázlatot írni a Párizstól 250 kilométerre eső kisváros, Sablé-sur-Sarthe hajdani képviselőjéről, aki ma, 62 évesen már Párizs egyik kerületét képviseli. Diszkrét ember, visszautasítja a nagy nézettségű politikai showműsorok felkéréseit, mint amilyen például a késő esti On n’est pas couché (Még nem feküdtünk le). Soha nem szolgált háttérinformációkkal az újságíróknak, nem lebbentett fel kulisszatitkokat, mint a jelenlegi elnök tette Az elnöknek nem kéne ilyet mondania című vaskos interjúkötetében. „Milyen államférfi az ilyen, aki nem tud titkot tartani – fakadt ki Fillon. Felesége walesi, és őt is gyakran hasonlítják az angol vasladyhez, így riogatva a szavazókat várható megszorító intézkedéseivel. Helyesebb azt mondani: Schröder kancellár feladata vár rá, hogy nyakig eladósodott államának dinamikát adjon száznapos reformjaival.
A makacsul kitartó politikus 35 éve van a pályán, volt része bőven megaláztatásokban, győzelmekben. Már 27 évesen parlamenti képviselő, a maastrichti szerződés ellen szavaz, de később Balladur miniszterelnök, majd Chirac elnök kormányában találjuk különböző miniszteri posztokon. 2005-ben egy kormányátalakítás után menesztették, és ő azonnal a kampányba kezdő Sarkozy mellé állt, akinek a 2007-es győzelme után miniszterelnöke lett. A francia V. Köztársaság politikai hagyománya szerint a miniszterelnök védi az elnökét a hétköznapok rutinfeladataitól, hogy az a külpolitikára, a hadseregre, a politika fő csapásirányára koncentrálhasson. A Sarkozy–Fillon páros eredetisége, hogy ötéves kormányzásuk alatt ennek éppen a fordítottja történt. Az elnök folyton a reflektorfényben tetszelgett, míg a munka dandárját Fillon végezte, egyre növekvő tekintélyt szerezve pártja kö­rében. Népszerűsége sértette az elnök hiúságát, aki azt is tudta, ha mással helyettesíti, riválisává, sőt ellenségévé teszi. Az utolsó éveik már olyanok voltak, mint a nagypolgári házasságok Maupassant kisregényeiben: az érdek és a társadalmi reprezentáció fontossága felülírta az érzelmek elmúltát.
Fillon vidéki nagypolgári ivadék: intelligens és udvarias, visszafogott és elegáns, határozottságát diszkrécióval elegyíti. Veszélyes sportoknak hódol: alpinista és bolondja a gyorshajtásnak. Ez utóbbit szülőföldjén, a Le Mans-i versenypályán is gyakorolta. Az első jelölt, aki nem ígérget fűt-fát, mint az elődjei, hanem a megoldandó gondokat sorolja makacsul. Liberális gazdaságpolitikát ígér, erős értékkonzervativizmussal párosítva. Putyinnal jó kapcsolatokat ápol, és változtatni fog hazája orosz politikáján. Ha elnök lesz, az a magyar–francia kapcsolatokra is jótékony hatású lehet. Fontos kiemelni:  öt gyereket felnevelő gyakorló katolikus ember. A második forduló előtti sikertelen kampányában kihívója, Alain Juppé azt hányta a szemére, hogy „erősen hagyományos, már-már retrográd a látásmódja a nőkkel, a családdal és a házasság társadalmi szerepével kapcsolatosan”. Ez a hang sajnos már nem a tiszteletre méltó, klasszikus baloldal, hanem az utópiát kergető mai baloldal hangja.
A mostani kormány intézkedései után megnyugtató érzés lenne egy vallásos államférfi győzelme. A hívő keresztény tudja, hogy a korrupcióra való hajlamot, a tökéletlenséget, a hibákat nem lehet folyton az intézményekre hárítani, hanem az ember – legyen az milliárdos vagy nincstelen – bűnös mivoltával is számolni kell. A hívő keresztény azt is tudja, hogy az a rend vagy rendetlenség, amiben élünk, nem áll teljességgel az ellenőrzésünk alatt, és nem alakíthatjuk azt szünet nélkül – gyakran a többséget provokáló reformokkal –  kényünkre-kedvünkre. Az effajta  bizonytalanság nyugtalansággal tölti el a baloldali moderneket és a hozzájuk igazodó jobboldaliakat. Ezzel szemben a kereszténység lényege nem más, mint maga a bizonytalansággal való együttélés, és annak felelős vállalása. 

S. KIRÁLY BÉLA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2016-12-10: Jegyzet - :

Andrei Pleșu: A románok a történelem nagy vesztesei (Hazanéző)

Egyre hangosabb és a nép által állítólag egyre inkább elfogadott a nacionalista diskurzus, annak legtriviálisabb-kiszámíthatóbb formájában: külföldről (Brüsszel–AEÁ–Soros–magyarok–szabadkőművesek–háttérhatalom) irányítanak minket, centiről centire vásárolják fel hazánkat (nem világos, hogy ki adja el), Románia a szétdarabolás küszöbén áll. (Bizonyíték: egy amerikai filmecske, mely a tudatlan közönségnek elmagyarázza, hol vagyunk a térképen, melyik a nemzeti terület három nagy választóvonala a Kárpátok mentén és miként határozta meg történelmünket az egységre törekvés. Ergo: a filmecske, aljas módon, Románia nagy felosztását jósolja meg legalább három különálló régióra, bizonyos kapzsi jövevények javára.)
2016-12-10: Kiscimbora - :

Nagytakarítás a napnál (Szlovák népmese)

Egyszer egy hatalmas nagy felhő úgy eltakarta az eget, hogy három napig nem lehetett látni a napot. A kiscsibéknek nagyon hiányzott a napsugár.