Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elutasításra javasolták az autonómiastatútumot

2016. december 31., szombat, Belföld

Elutasításra javasolta a szakértőkből álló bukaresti törvényhozási tanács Székelyföld autonómiastatútumát, amelyet állampolgársági kezdeményezésként terjesztett a testület elé novemberben egy gyergyói bizottság – tájékoztat az MTI a Krónika tudósítása nyomán.

Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) elnöke a lap tegnapi számában számolt be arról, hogy a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló törvényhozási tanács negatívan véleményezte az autonómiatervezetet. A tizenöt oldalas indoklásban a szakértők kifejtik: azért javasolják a törvényjavaslat elutasítását, mert álláspontjuk szerint a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását irányozza elő, ami alkotmányellenes. A törvényhozási tanács állásfoglalása nem kötelezi a parlamentet, mivel ebben az esetben állampolgári kezdeményezésről van szó, a véleményezést a tervezettel együtt harminc napon belül megjelentetik a hivatalos közlönyben, ezután elkezdődhet a parlament elé terjesztéshez szükséges legalább százezer aláírás összegyűjtése tizenegy megyében, megyénként legalább ötezer aláírással.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tavaly júniusi együttes ülésén született határozat arról, hogy állampolgári kezdeményezésként terjesztik ismét a parlament elé az SZNT autonómiastatútumát, ám az e célból alakult bizottság néhány tagját önkormányzati képviselővé választották júniusban, ami összeférhetetlen a bizottsági tagsággal. Ezért döntött úgy a GYSZT, hogy maga alakít újabb testületet. Izsák Balázs, az SZNT elnöke ezzel szemben egyszerűbb, racionálisabb megoldásnak tartja, hogy az erdélyi magyarság parlamenti képviselete terjessze a törvényhozás elé az autonómiastatútumot. Az SZNT-elnök a Krónika megkeresésére kifejtette, a választási kampányban volt olyan jelölt, jelenleg már képviselő, aki a televízió nyilvánossága előtt ígérte meg, hogy beterjeszti a tervezetet. Izsák ezt járhatóbb útnak tartja, és csak végső megoldásként folyamodnának az állampolgári kezdeményezéshez, mert úgy véli, nehéz az aláírásgyűjtés.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 466
szavazógép
2016-12-31: Belföld - :

Iohannis elfogadta Grindeanu jelölését

Klaus Iohannis államfő megbízta a kormányalakítással Sorin ­Grindeanu volt távközlési minisztert, a szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét. A Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció január 4-én tervez bizalmat szavazni a parlamentben az új kormánynak, „elviekben” Klaus Iohannis is jónak látja, hogy az új kormány szerdán tegye le az esküt.
2016-12-31: Belföld - :

Üzérkedő elnök

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Ana-Maria Pătru ellen. Az Állandó Választási Hatóság (ÁVH) jelenleg vizsgálati fogságban levő volt elnökének háromrendbeli befolyással való üzérkedés és kétrendbeli pénzmosás miatt kell bíróság elé állnia.