Mozgalmas év előtt a céhtörténeti múzeum

2017. január 7., szombat, Közélet
Az idei év során a kézdivásárhelyi  Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete tíz tárlatot szervez, de könyvbemutatók és egyéb tevékenységek is zajlanak majd, hiszen idén emlékeznek meg a múzeumalapítás negyvenötödik évfordulójáról – tudtuk meg Dimény Attila intézményvezetőtől.
 
 
A céhtörténeti múzeumban az új esztendő első tárlatmegnyitója január 21-én lesz, két Kézdivásárhelyen született szobrász: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és a Magyarországon élő Illés Rudolf kiállítása nyílik. A következő eseményt március 12-ére tervezik: a Kovászna és Brassó megyei képzőművészek ünnepi tárlattal köszöntik nemzeti ünnepünket, március 15-ét. A harmadik kiállító április folyamán Nagy Lajos helybeli fotóművész, akinek tárlatát már régóta tervezik. Május 12. és 21. között az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége szervezésében a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által kölcsönkapott anyagot mutatják be, majd a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatának évzáró tárlata következik. Június 19. és július 14. között a hollandiai Maasslaus testvérváros fotóklubjának tagsága állít ki. A következő rendezvény az Incitato művésztelep közös kiállítása, majd augusztusban a csíkszeredai Xantus Géza, az Incitato művésztábor állandó résztvevője mutatkozik be.
Szeptemberben a Tordán élő és alkotó képzőművészek közös tárlatát nyitják meg, az idei esztendőt novemberben a Marosvásárhelyről elszármazott és jelenleg Sárándon (Magyarország) élő, hatvanadik születésnapját idén ünneplő Vincze László grafikus egyéni kiállítása zárja. Ugyancsak idén a jelenlegi múzeum alapításának 45. évfordulója mellett a tíz éve elhunyt Incze Lászlóra (1928–2007) is emlékeznek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2017-01-07: Máról holnapra - Mózes László:

Változtatni a nemzetállami beidegződéseken

Bármikor felmondhatjuk az együttműködést – állítja Kelemen Hunor a kormány parlamenti támogatásáról beszélve. Az RMDSZ elnöke szerint a szövetség azért döntött a konstruktív együttműködés mellett, mert belátták, így esély nyílhat a kisebbségi ügyek rendezésére, rá-adásul a kormányprogram nemzeti kisebbségekre vonatkozó passzusának nagy része az RMDSZ-től származik.
2017-01-07: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Van értelme a civil kiállásnak (Kármentő)

A civil szervezetek és aktivisták éveken át tartó elszánt, elkeseredett küzdelme után végre történt egy igazán fontos lépés Verespatak megmentése ügyében: január 4-én – a Sorin Grindea­nu vezette új kabinet eskütételének napján – a Cioloş-kormány leköszönő kulturális minisztere beterjesztette a Verespatakot világörökségi címre javasoló dokumentumcsomagot az UNESCO-nak.