Tőkés László elemzi a helyzetet

2017. január 10., kedd, Belföld
Tőkés László szerint a romániai magyarság helyzetét nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai alapon kell rendezni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján értékelte az elmúlt időszak hazai eseményeit.
Tőkés László üdvözölte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök álláspontját, miszerint Romániában a román–magyar viszonyt kétoldalú társadalmi szerződéssel kellene rendezni, úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ tévúton halad, amikor a posztkommunistának tekintett Szociáldemokrata Párttal (SZDP) és liberális koalíciós partnerével köt pártpolitikai egyezséget. Szerinte az elmúlt 27 év bizonyította, hogy az RMDSZ pártpolitikai logikán alapuló megoldásai nem vezettek eredményre.
Tőkés László emlékeztetett, hogy évtizedeken át szorgalmazta a román–magyar társadalmi megegyezést, amelyet szerinte egy román–magyar kerekasztal-megbeszélés során lehetne kidolgozni. Az RMDSZ-nek nem lehet tovább „kétfelé sántikálnia”, el kell döntenie, hogy a posztkommunista SZDP-nek vagy a magyarországi rendszerváltó Fidesz–KDNP-nek akar-e a partnere lenni. Visszásnak tartotta, hogy a magyar szövetség „eltanulta” román partnereitől a nacionalista retorikát. Szerinte az SZDP magyarellenes, az RMDSZ pedig a románellenes politikai diskurzusával maximalizálta szavazatait a decemberi parlamenti választásokon, ahhoz, hogy pár héttel később együttműködési megállapodást kössenek egymással.
Tőkés szerint ellentmondásos folyamatok játszódnak le a romániai társadalomban. Üdvözlendőnek tartotta egyfelől, hogy újrakezdődött az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálása, ugyanakkor kabaréba illőnek vélte, hogy a választók újból a posztkommunista SZDP-t juttatták hatalomra. Kijelentette: a múlttal való szembenézés nem állhat le, és ennek el kell jutnia az 1990-es marosvásárhelyi véres román–magyar összecsapás kivizsgálásáig.
Az EP-képviselő azt is kedvezőtlen fejleménynek találta, hogy az RMDSZ „visszaállította a romániai magyar egypártrendszert”. Úgy vélte, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogása csak „szemfényvesztő blöff”, amely a szavazatmaximalizálásra volt elég. „Azt remélem, hogy a Fidesz-kormány egy igazi összefogást fog támogatni, és nem a posztkommunista egypártrendszert fogja véglegesíteni az erdélyi magyar politikai életben. (...) Én teljes erőmmel ezen leszek” – fogalmazott Tőkés László.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 185
szavazógép
2017-01-10: Belföld - :

Dragnea hiánnyal vádolja a volt kormányt

A költségvetésben keletkezett állítólag tízmilliárd lejes hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt bukaresti szakértői kormányt, mely szerint a vád hamis.
2017-01-10: Belföld - :

Újabb rendkívüli ülésszak

Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a bukaresti képviselőházat tegnap, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka. Liviu Dragnea SZDP-elnök és házelnök szerint azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.