Tanítási szünet három iskolában

2017. január 11., szerda, Közélet
A mínusz 27–28 Celsius fokos hideg miatt tegnap reggel három háromszéki iskolában egynapos tanítási szünetet rendeltek el, az érintett tanintézményekben délután is fűtöttek, és ha az előrejelzések szerinti enyhülés beigazolódik, ma mindenütt fogadják a gyermekeket.
  • A nagyborosnyói iskolában csend volt tegnap. Bokor Gábor felvétele
    A nagyborosnyói iskolában csend volt tegnap. Bokor Gábor felvétele

A sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskolában elromlott az intézmény saját gázszabályozó berendezése, ezért nem tudtak fűteni, s reggel hazaküldték a gyermekeket. Szőcs Emese igazgató lapunk érdeklődésére elmondta, azoknak a szülőknek, akik a váratlan helyzet miatt nem tudnák megoldani kisgyermekük délelőtti felügyeletét, a szomszédos óvodában felajánlottak fűtött termeket és pedagógus jelenlétét, ezt ellenben senki nem vette igénybe. A gázművek alkalmazottai délelőtt megjavították a gázszabályzót, 14 órakor működött a teljes rendszer, ma fogadják a 420 diákot – közölte az igazgató.
A nagyborosnyói Bartha Károly Általános Iskolában, valamint a hozzá tartozó kisborosnyói, várhegyi, feldobolyi és lécfalci egységekben szintén szünetelt tegnap az oktatás. Nagy Csongor László igazgató lapunknak elmondta, bár hétvégén is fűtöttek, rengeteg fát elhasználtak, a régi épületek vastag falú, magas termeiben hétfőn mégis alig 9 Celsius-fokot tudtak elérni. Kedd reggel mínusz 28 Celsius-fokot mértek a községközpontban, ezért döntöttek az oktatás leállítása mellett. Értesítették a polgármestert és a csatolt iskolákat, a felső tagozatosokat pedig az iskolabusz nem szállította Nagyborosnyóra. Az iskolaigazgató felelőtlenségnek tartotta volna, hogy 366 gyermeket tartsanak hideg tantermekben, szerinte az esetleges megbetegedések nagyobb kárt okoztak volna, mint egynapi hiányzás.
A gázszabályzók mondták fel a szolgálatot a kovásznai Avram Iancu Általános Iskolában is, ahol a napközi otthonosok kivételével tegnap mindenkit hazaküldtek. A négy alegységből háromban 9–10 Celsius-fokot lehetett elérni, ezért döntött Olărescu Henorel igazgató az oktatás felfüggesztése mellett. Délig a meghibásodást kijavították, az iskolavezető 14 óra után arról számolt be, hogy működik a rendszer, de nincs garancia arra, hogy egy újabb hideghullám miatt nem ismétlődik-e meg a tegnapihoz hasonló kiesés. Az egynapos szünet ebben az iskolában kétszázötven gyermeket érintett: az elemistákat, az V–VIII. osztályosokat és a rövidprogramú óvodásokat.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2017-01-11: Világfigyelő - :

Meghalt Rafszandzsáni volt iráni államfő

Nyolcvankét éves korában vasárnap szívrohamban elhunyt Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt iráni elnök, politikai túlélő, az iszlám forradalom egyik atyja, Irán egyik leggazdagabb embere.
2017-01-11: Közélet - Nagy D. István:

Egyre nő a segítők száma (Farkasordító hideg)

A szombattól beköszöntött nagyon hideg időjárás miatt napról napra nő a segíteni szándékozók száma. Sepsiszentgyörgyön igen sokan csatlakoztak a Máltai Szeretetszolgálat által indított „segítő körúthoz” adományokkal, a Karcsi konyhája vendéglő melegedőként is üzemel tegnaptól, illetve az Andrei Mureșanu Színház folytatja a Győzd le a fagyot a TAM-mal! kampányát. A hatóságok is felkészültek, összeszedik a hajléktalanokat, és meleg helyre szállítják őket.