Sikeres évet zárt az Osonó

2017. január 21., szombat, Kultúra

Közel tízezren vettek részt tavaly a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely belföldi, valamint külföldi kulturális, oktatási és szociális programjain, előadásain, a társulat elnyerte a Regisztrált Tehetségpont minősítést, és a 2015-ös tevékenysége alapján hazai győztese volt az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjnak.


Tevékenységének anyagi fedezete főként külföldi pályázatokból származott, sepsiszentgyörgyi székház és helyi támogatás hiányára hivatkozva az Osonó ősszel Budapestre költöztette projektjei többségét, de itthon is tart előadásokat: ma és holnap Csíkszeredában, kedden Sepsiszentgyörgyön mutatja be a 2016-ban az Andrei Mureşanu Színházzal közösen színpadra állított Bányavakság című produkciót.
A társulat 2016-ban a repertoáron lévő három előadással hetvenegyszer lépett színpadra, ötvenkilenc közönségtalálkozót és hat drámatábort szervezett. Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat – amelyet az Európai Parlament és az Aachen-i Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány közösen ítél oda olyan szervezeteknek, amelyek a legaktívabb módon segítik a különböző hátterű, kultúrájú és etnikumú fiatalok párbeszédét, egymáshoz való közeledését – az Európai Parlament által közzétett indoklás szerint az Osonó azért kapta, mert a zsűri értékelte, hogy a társulat Romániában és az Európai Unió országaiban több olyan előadást hozott létre és mutatott be, amely a fiatalok életét dolgozza fel. Az Osonó háromszázharminc jelentkező pályázat közül lett Románia győztese. Egy évvel korábban a Kolozsvár, 2015 – Európa Ifjúsági Főváros projekt volt a hazai győztes.
Idén a Fazakas Misi rendezte, Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadást magyarországi fiatalokkal is elkészítik, a szereplőket már kiválasztották, szándékuk, hogy ne csak budapesti színházakban, hanem kis településeken is bemutassák a produkciót. Az évad végén az előadás osztálytermi változatával kilenc romániai állomásból álló turnét tartanak a Román Kulturális Alap támogatásával, év közben pedig több nemzetközi programban vesznek részt, legközelebb áprilisban Spanyolországban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2017-01-21: Kultúra - Nagy D. István:

A „második” Bem tábornok (Kratochvil Károly emlékezete)

Kevésen múlott, hogy Kratochvil Károly altábornagy, a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred, majd a Székely Hadosztály parancsnoka, aki tetteiben és jellemében is csak követendő példa lehet, nem vált a méltatlanul elfeledett hősök egyikévé – hangzott el csütörtökön a Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítás megnyitóján a Székely Nemzeti Múzeumban. A viszonylag gazdag tárgyi emlékekkel is „színesített” tárlat másfél hónapig látható.
 
2017-01-21: Kultúra - Iochom István:

Megújul a Szent Miklós-templom (Torja)

Közadakozásból újítják fel idén az altorjai Szent Miklós római katolikus templomot – tudtuk meg Hatos Mihály plébánostól, aki azt is elmondta, a tatarozás 250 ezer lejbe kerül, és az adománygyűjtés már el is kezdődött.