Ünnepelnek a magyar piaristák

2017. január 30., hétfő, Kitekintő
Idén háromszáz éves a budapesti Piarista Gimnázium; a jubileumi évben kiállításon, konferencián mutatják be a piarista rend életét és oktatói munkáját – hangzott el pénteken Budapesten. Labancz Zsolt, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke kiemelte: a piarista rend az első olyan szerzetesközösség, amelyet kifejezetten az oktatás, nevelés céljából alapítottak.
A tartományfőnök elmondta: a magyar piaristák hármas jubileumot ünnepelnek 2017-ben: a rendalapítás 400., a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. és a pesti iskola alapításának 300. évfordulóját. A 400 évvel ezelőtt elvetett mag „szárba szökkent, és hajtásai, bontakozó ágai olyan terebélyesek lettek, hogy máig nagyon sokaknak adnak árnyat és életet” – fogalmazott Labancz Zsolt.
Magyarországon jelenleg nyolc városban működik piarista rendház, a rendnek három-három óvodája és általános iskolája, egy szakképző iskolája, hat gimnáziuma és egy önálló középiskolai kollégiuma van. Köznevelési intézményeikben 440 pedagógus 4300 diákot oktat és nevel – ismertette a tartományfőnök. Horváth Bálint, a gimnázium igazgatója felidézte: Pest legrégebbi iskoláját a városi tanács kezdeményezésére alapították a piaristák. A gimnázium 1717. november 6-án nyitotta meg kapuit.
Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója elmondta: a jubileumi év programjaként Hitre, tudásra – piaristák a magyar művelődéstörténetben címmel nyílik novemberben kiállítás a múzeumban. A négy hónapon át megtekinthető kiállításon a rendnek a magyar művelődéstörténetben betöltött szerepét mutatják be: a piaristák építészetét, az irodalmi és a közéletben betöltött szerepüket, természettudományos és nevelői munkájukat.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2017-01-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
özvegy KOCSIS GYÖRGYNÉ
KEREKES MÁRIA
életének 96., özvegységének 4. évében 2017. január 28-án hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2017. január 31-én 15 órától helyezzük örök nyugalomra az alsócsernátoni ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
9794
2017-01-30: Kitekintő - :

Az eutanáziaprogram áldozatai

Megemlékezést tartottak a német szövetségi parlamentben (Bundestag) pénteken az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 72. évfordulója alkalmából. A berlini Bundestagban huszonegyedik alkalommal megtartott emlékülés fő témája a T4-művelet fedőnevű náci eutanáziaprogram volt.