Háromszéki közösségi alapítványBemutatják a felmérés eredményeit

2017. február 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Pénteken mutatják be az érdeklődőknek a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) felkérésére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának kutatói által készített felmérést a háromszéki vásárlói szokásokról. A Helyi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos preferenciák Háromszéken című jelentés az alapítvány készülő kampányát alapozza meg, célja a közösség gazdasági megerősítése.


A 2016 novemberében és decemberében készült felmérés célja, hogy feltárja a helyi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztói tapasztalatokat és elvárásokat a háromszéki fogyasztók körében. Amint a kutatás kivitelezői, dr. Nistor Laura és dr. Telegdy Balázs, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói az előszóban fogalmaznak: a kutatás kvantitatív és kvalitatív módszerrel készült, előbbi egy standardizált online kérdőíven keresztül vizsgálta a fogyasztók preferenciáit, utóbbi a fókuszcsoport módszerével a fogyasztói preferenciák mélyebb megértését, a helyi termékek tágabb kontextusokba való helyezését tűzte ki célul. A kutatási jelentés két részre oszlik, első része a kérdőíves felmérés eredményeit ismerteti, míg a második a fókuszcsoportos vizsgálat fontosabb következtetéseit összegzi.
Amint Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a pénteki bemutató elsősorban az érintett, vagyis helyi terméket és szolgáltatást előállító/nyújtó vállalkozóknak szól, hiszen ők azok, akik munkájukban hasznosíthatják az eredményeket. Ugyanakkor a helyi vállalkozók segítségével a Sapientia szakemberei kidolgozhatják azt a marketingstratégiát, amely az alapítvány hatékony kampányát segíti sikerre. A felmérés alapján ugyanis az alapítvány széles körű kampányt bonyolít le a helyi vállalkozások, termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében – mondta az igazgató.
A HKA akciója az első olyan előzetes felmérésen alapuló, átfogó, a helyi vállalkozókat, szakembereket is bevonó kezdeményezés vidékünkön, amely a helyi termékek és szolgáltatások ügyét, általánosabban fogalmazva a gazdasági patriotizmust kívánja erősíteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-02-08: Pénz, piac, vállalkozás - Bokor Gábor:

Szerencse is kell a programozó sikeréhez

Lényegében bárhol végezheti munkáját: otthon, a parkban, vonaton, akár egy étteremben is. Egyetlen munkaeszköze a számítógépe, és ahol internetes kapcsolat van, folytathatja a programozást. Kelemen Tiberiu zágoni gyökerekkel bír, vegyes családból származik, egy ideig Sepsiszentgyörgyön lakott, most világpolgárnak titulálja magát – szinte hetente más országban „ver tanyát”, megbízatásától függően. A napokban Háromszéken tartózkodott, így kihasználtuk a lehetőséget, és a programozás titkairól faggattuk.
2017-02-08: Pénz, piac, vállalkozás - :

Adózási menetrend

Közzétette hétfőn az országos adóhatóság az adó- és illetékbefizetések idei menetrendjét. Az adóhatóság (ANAF) honlapjára feltöltött dokumentum szerint március 31-ig tízszázalékos kedvezmény jár azoknak, akik kifizetik az ingatlan- és gépkocsiadót.