1956-os vándorkiállítás Kézdivásárhelyen

2017. február 11., szombat, Közélet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítás nyílt tegnap délután Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében, a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A rendezvényre eljött Lay Imre és öccse, Lay György, akiket az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége kirakatperében huszonöt, illetve tizennyolc év börtönbüntetésre ítéltek. A hetedik helyszínen bemutatott tárlat a legfontosabb erdélyi ’56-os csoportokat és a forradalom leverését követő megtorlásokat mutatja be korabeli dokumentumok és fotók segítségével. Az EMNT által tavaly ősszel elindított vándorkiállítás idén ért el Háromszékre, és az 1956-os forradalom erdélyi eseményeit, a különböző pereket, szervezkedő csoportokat mutatja be. A kiállítási anyagot dr. Lönhárt Tamás, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének egyetemi adjunktusa állította össze. A rendezvény házigazdája, Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki elnöke felkérte Ilyés Botond és Balogh János történelemtanárt, hogy beszéljenek az ’56-os forradalom erdélyi, illetve háromszéki vonatkozásairól. Ezt követően Lay Imre túlélő – ahogy magát nevezi – elevenítette fel az erdélyi és brassói ’56-os eseményeket és a kegyetlen megtorlást. Meglátása szerint az 1956-os magyar forradalom vérbefojtása utáni legkegyetlenebb és legdurvább megtorlás Romániában volt, ahol a márosmarosszigeti, enyedi és jilavai börtönökben szenvedtek a politikai foglyok a legjobban. A megnyitót követően levetítették a Szoboszlay-perről készült félórás dokumentumfilmet. A kiállítás hétfőn és kedden 10 és 16 óra között tekinthető meg, majd Kovásznára vándorol.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 132
szavazógép
2017-02-11: Közélet - Fekete Réka:

Óvodákban népszerűsítik a művészeti oktatást

Jövő héttől óvodákba kopogtatnak be a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum szaktanárai, az elemi osztályok tanítói és diákok, hogy a korosztálynak megfelelő játékos módon ismertessék az iskola programjait. Február végén kezdődik a beiratkozás, az iskola ezért időzítette erre az időszakra népszerűsítő akcióját.
2017-02-11: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: Ki kell védeni a támadásokat

Öt nagy támadás kivédését tartja a 2017-es év feladatának Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Előrevetítette: ehhez új nemzeti politikára lesz szükség. Erről a tizenkilencedik alkalommal, ezúttal a budai Várkert Bazárban megtartott tegnapi évértékelőjén beszélt a kormányfő.