Dragnea másik pere

2017. február 15., szerda, Belföld
Ártatlannak vallja magát, és nem kíván élni az egyszerűsített eljárással Liviu Dragnea abban a perben, amelynek tegnap volt az első tárgyalása a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéken. Az SZDP-elnököt ebben az ügyben hivatali visszaélésre való felbujtással és csalással vádolják volt feleségével és a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi hatóság volt vezetőivel együtt.
Dragnea akkor megyeitanács-elnök volt, és az ügyészek szerint rábírta a gyermekjogvédelmi igazgatókat, hogy két olyan személyt alkalmazzanak és fizessenek, akik valójában az SZDP megyei szervezeténél dolgoztak. A másik három vádlott beismerő vallomást tett, és ezzel akár egyharmadára is csökkenhet a büntetésük, Dragnea szerint azonban az egész per „két-három hamis vallomásra épül”, amit saját tanúival könnyen meg tud cáfolni. A következő tárgyalás március 28-án lesz. Ha ebben a perben is megállapítják a bűnösségét, akkor – akármilyen enyhe ítéletet szabnak ki rá – a politikusnak az előző perében választási csalásért kirótt kétévi börtönt is le kell ülnie.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-02-15: Belföld - :

Kérjék számon jogainkat (Székely Nemzeti Tanács)

A Románia által ratifikált kisebbségi tárgyú egyezmények betartásának számonkérését sürgeti az SZNT. A szervezet elnöke, Izsák Balázs levélben kérte Thorbjorn Jaglandot, az Európa Tanács (ET) főtitkárát, hogy tavaszra tervezett bukaresti látogatása alkalmával kérje fel a román hatóságokat: tegyenek eleget a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó vállalásaiknak.
2017-02-15: Belföld - :

Iohannis aggódik

Problémásnak és kockázatosnak látja Klaus Iohannis államfő az idei költségvetést, aggódik miatta, és a következő napokban eldönti, visszaküldi-e a tervezetet a parlamentnek. Ezt Sorin Grindeanu kormányfővel is közölte, akit tegnap magához kéretett.  Az elnök szerint a tervezet túlértékeli a bevételeket, és nagyon nagyok a kiadások is, emiatt fennáll a veszély, hogy átlépjük a háromszázalékos deficitet. A kormány ráadásul óriási, 54 milliárd lejnyi hitelt kíván felvenni, ami súlyos terhet jelent majd a következő költségvetésekre.