Wass Albert-emlékművet avattak

2008. június 6., péntek, Világfigyelő

Emlékművet avattak Wass Albert tiszteletére szerdán este a magyarországi Alsózsolcán. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fideszes elnöke a rendezvényen azt mondta: a trianoni diktátumot az országra kényszerítő nemzetek a mai napig nem adták meg az elégtételt Magyarországnak.

Ódor Ferenc kiemelte: a jelen azzal a Wass Alberttel azonosul, aki példát adott hazaszeretetből, megmutatta, mit lehet tenni a nemzetért; az író munkásságában megmutatta az egész magyarság tragédiáját. A közgyűlési elnök elgondolkodtatónak nevezte, hogy annak idején nem védtük meg önmagunkat, behúztuk a fülünket. Úgy fogalmazott: ha egy nemzet defenzívában van, ha azt látják, hogy sunyi módra meghúzódunk a sarokban, és nem tudunk kiállni az érdekeinkért, akkor mindig el kell szenvednünk Trianont, ha máskor nem is úgy hívják. Wass Albert száz évvel ezelőtt őseinek földjén született, és több ezer kilométerre szülőföldjétől, az Egyesült Államokban halt meg. Ódor Ferenc hangsúlyozta: az író csupa jót tett a magyarságért, neki és a magyar népnek viszont egy tragédiát kellett átélnie, Trianont; 1920. június 4-e a mai napig élő trauma. Mint mondta, a békediktátum után a magyaroknak Erdélyben el kellett szenvedniük azt, hogy bozgoroknak, hazátlannak nevezték őket. A közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a nemzet elveszítette területe nagyobbik részét. Valamilyen történelmi igazságosság azért van! ― tette hozzá, megjegyezve: a történelmi Magyarország területei részben olyan országokat gyarapítottak, amelyek a mai térképeken már nincsenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2008-06-06: Közélet - x:

Elsősegély-nyújtási tanfolyam rendőröknek

Március elsejétől a kézdivásárhelyi városi kórház szakemberei elsősegély-nyújtási elméleti és gyakorlati tanfolyamot tartottak ötvennyolc kézdivásárhelyi és felső-háromszéki rendőrnek. A kórház által kibocsátott bizonyítványok ünnepélyes átadására szerdán délben a Vadrózsák vendéglő új termében került sor dr. Florin Popa rendőrfőnök, dr. Kelemen András főigazgató és dr. Szabó István orvos igazgató jelenlétében. (Iochom)
2008-06-06: Világfigyelő - x:

Csontváz a szekrényben? (Walesa állítólagos ügynökmúltja)

Újabb tápot kapott Lengyelországban egy régi vita, amely túlmutat a vita tárgyán: igaz-e vagy sem az a vád, hogy Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója és első elnöke életpályájának korai szakaszában együttműködött az egykori kommunista lengyel belbiztonsági szolgálattal (SB)?