Orosz—grúz konfliktusMedvegyev közvetlen párbeszédet ajánl

2008. június 7., szombat, Világfigyelő

Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt javasolta Mihail Szaakasvili grúz államfőnek, hogy a két ország térjen vissza a közvetlen párbeszédhez, mert önállóan, külső segítség nélkül is képes normalizálni, és hosszú távra kiépíteni kapcsolatait, továbbá szót emelt amellett, hogy Tbiliszi vegye fel a közvetlen kapcsolatot Szuhumival és Chinvalival, a szakadár abház, illetve déloszét területekkel is.

Az új orosz elnök tegnap a szentpétervári FÁK-csúcson tartott kétoldalú megbeszélést grúz kollégájával, aki a megbeszélés elején sietett kijelenteni: a kapcsolatokban sok a megoldatlan probléma, de egyik sem megoldhatatlan. A jelenlegi helyzetet mesterségesen teremtették, s ez egyik félnek sem válik hasznára — mondta. Medvegyev a megbeszélésen óva intette Tbiliszit attól, hogy az Abháziával és Dél-Oszétiával fennálló konfliktusát a NATO-hoz való csatlakozással próbálja megoldani. Hangsúlyozta viszont, hogy a rendezésre vonatkozó grúz javaslatokat mindenekelőtt Szuhumival és Chinvalival kell megvitatni, s ehhez Tbiliszinek újra fel kell vennie a kölcsönös tisztelet alapján a párbeszédet a két területtel — mondta el újságíróknak a találkozó után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Medvegyev újra megerősítette azt is: Oroszországnak érdeke, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatot tartsa fenn Grúziával, a baráti grúz néppel, valamint az is, hogy az Abházia és Dél-Oszétia körüli konfliktus mielőbb rendeződjön — mondta Lavrov. A szentpétervári találkozón szó esett az újjáépítés fontosságáról a konfliktusövezetekben, s az abháziai lakosság humanitárius jogainak biztosításáról — mondta Lavrov, hozzátéve, hogy éppen ezért dolgozik Oroszország az abháziai vasúti közlekedés helyreállításán, s ebben kész együttműködni Grúziával. Vé­gül az orosz külügyminiszter elmondta: a felek megállapodtak abban, hogy további találkozókon részletesebben is megvitatják ezeket a kérdéseket, hogy felgyorsítsák a kétoldalú kapcsolatok fejlődését. Lavrov kijelentette: amennyiben Grúzia megállapodást köt Abháziával és Dél-Oszétiá­val az erőszak kizárásáról, és rendeződik a Kodori-hegyszoros kérdése (az Abháziához tartozó szorosba grúz katonai egységeket vezényeltek — szerk. megj.), vissza lehet térni az érdemi munkához. A találkozón a vasútépítésre Abháziába vezényelt orosz katonai egységekről is szóltak, nem került viszont napirendre az Abházia felett kémrepüléseket végző, pilóta nélküli grúz repülőgépek kérdése — mint ismeretes, ezek közül többet lelőttek, s Grúzia ezzel Oroszországot vádolja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2008-06-07: Világfigyelő - x:

Bush túlzott az iraki háború megkezdésekor (Szenátusi vizsgálat)

George Bush amerikai elnök eltúlozta az iraki fenyegetésről szóló hírszerzési értesüléseket, mielőtt 2003-ban elindította az inváziót ― ez az egyik legfőbb megállapítása annak az öt éven át elhúzódott szenátusi vizsgálatnak, amelynek eredményét tegnap ismertették.
2008-06-07: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

A külügyminiszter cáfol
Magyarország világosan képviseli külpolitikai érdekeit — hangsúlyozta Göncz Kinga. A külügyminiszter Szent-Iványi István liberális európai parlamenti képviselő azon bírálatára reagált, miszerint napjainkban Magyarország nem számít megbízható, kiszámítható partnernek Nyugaton. Az az érzésem, hogy Szent-Iványi István mondatai mintha információhiányon alapulnának, amit azért nem értek, mert az SZDSZ kormányon volt, mindvégig hozzáfért az információkhoz, benne volt a döntéshozatalban — mondta Göncz Kinga