Tudod-e?Honnan ered a pénzt keresni kifejezés?

2008. június 7., szombat, Kiscimbora

Balogh Ödike rajza

Az óhéber nyelvben pénzt keresni annyit jelentett, mint bérért elszegődni, a régi Athénban ezüstöt szereztek, az angolszászok gyakorlatias emberek, ők a pénzt csinálják, a franciák nyerik a pénzt, a németek megszolgálják, az oroszok, csehek, lengyelek megdolgoznak érte.

Hogy miért éppen ez a kifejezés alakult ki, erre választ kapunk, ha visszapillantunk több ezer évvel ezelőttre, amikor még az ugorok, a magyarok ősei halászok, vadászok voltak. A vogul és az osztják vadász erdőt keres, azaz ezekben a nyelvekben így fejezik ki a vadászik ige fogalmát. A vad szó eredetileg erdőt jelentett. Vadon szavunk még ma is azt jelenti. A vadállat eredetileg erdei állat. A keres tehát a vadászik ige egyik korábbi kifejezése. Magába szívta az ige a tárgyat: az erdőt és a vadat. Pontosan úgy, mint ahogy a szüret az eredetileg borszüret összetételéből önállósult. Ha valaki sokat keresett, azaz vadászott, valószínűleg sok zsákmányra tett szert, nagy és sok volt a keresete. Aki kényelmes, fáradékony volt, vagy nem értett a vadászathoz, az nem bírta sokáig: keveset keresett, azaz kevés zsákmánnyal tért haza. A jelentésváltozások során így őrizte meg keres szavunk az ősi vadászélet emlékét, mint ahogy sok-sok szólásunk tanúskodik a régi idők műveltségéről és szokásairól. (Kíváncsiak Klubja)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2008-06-07: Kiscimbora - x:

A Legyünk környezetbarátok fotó- és rajzpályázat díjazottjai

FOTÓ (V—XII. osztály):
I. Szőcs Emőke — Mikes Kelemen Főgimnázium, VIII. osztály, II. Puskás Tivadar Szakközépiskola (környezetv. szak), III. Puskás Tivadar Szakközépiskola (környezetv. szak)
2008-06-07: Kiscimbora - x:

Nincs szebb madár, mint a lúd (Népköltés)

Nincs szebb madár, mint a lúd,
nem kell néki gyalogút,
télen, nyáron mezítláb
nevelgeti a fiát.