Palackozott gyógyvíz a Benkő-forrásból

2017. április 8., szombat, Közélet

Közel három évvel a beruházás befejezése után tegnap hivatalosan is felavatták a Regina gyógyvíz töltödéjét. Az Árkos határában, Sugásfürdő szomszédságában lévő Benkő-forrás vizét félliteres műanyag palackokban hozzák forgalomba.

  • Az avató székely szalagot Bíró László és Máthé Árpád vágta el. A szerző felvétele
    Az avató székely szalagot Bíró László és Máthé Árpád vágta el. A szerző felvétele

A pénteki sűrű havazóban, amely a forrás környékét csaknem húsz centiméteres fehér takaróval borította be, az avatóra összegyűlt meghívottak joggal mondhatták Bíró László tulajdonosnak és munkatársainak: amilyen nehezen sikerült a hivatalos indításhoz szükséges engedélyeket beszerezni, olyan mostoha időjárás fogadta a megnyitóra érkezőket. A töltödének ugyanis azért van egyelőre ideiglenes működési engedélye, mert a végleges, amelyet több mint fél éve kaptak meg, miközben a töltöde közel három éve működőképes, még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Bíró László mindezeket korántsem panaszként mondta el, miközben röviden felelevenítette az erdőrész megvásárlásának, majd a megvalósítás néhány állomásának rövid történetét. Inkább a köszöneten volt a hangsúly, a kisüzem, a pisztrángtelep, a vendégház és a készülő panzió megvalósításáért sok helyi vezetőnek, munkatársnak, családjának mondott köszönetet.
A töltödebemutatóval egybekötött megnyitón Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke és Máthé Árpád, Árkos polgármestere méltatta a létesítményt és a vállalkozót, aki kitartással, sok nehéz­ség leküzdésével Székelyföld egyik legfontosabb kincsét, egy gyógyvizet tett elérhetővé. Ráadásul tájba illő létesítményeket hozott létre. A töltöde önmagában nem biztos, hogy gazdasági siker lesz, de egyéb turisztikai szolgáltatással kiegészülve minden bizonnyal igen. És ami még fontosabb: egy helyi vállalkozó tudta mindezt megvalósítani.
A kis kapacitású töltöde a forrás hozamára méretezett, naponta legtöbb 500 liter gyógyvíz palackozását teszi lehetővé, működését két-három ember irányítja. A Regina névre hallgató Benkő-gyógyvíz kúraszerű alkalmazása hatásos idült gyomorgyulladás, gyomorfekély, reflux, cukorbetegség kiegészítő kezeléseként.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2017-04-08: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Várvédők nyíltsága és elszigeteltsége (Beszélgetés Mădălin Guruianuval)

Tevékenységével, közvetlenségével meglehetős ismertséget és tiszteletet szerzett a magyarság körében, miközben sajátjai árulónak bélyegezték. Mădălin Guruianuval együttélésről, egymás elutasításáról, politikai kulisszatitkokról – és a végpontról is beszélgettünk.
2017-04-08: Közélet - Iochom István:

Börtönbüntetésre ítélték, de azt már letöltötték (Székelyföldi terrorvád)

Tegnap délelőtt alapfokú ítéletet hirdettek a bukaresti táblabíróságon a terrorizmussal vádolt Beke István és Szőcs Zoltán perében. Beke Istvánt tizenegy hónap és hat nap, Szőcs Zoltánt pedig tíz hónap és nyolc nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték „pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményért”. Pontosan annyit kaptak, amennyit előzetes letartóztatásban már leültek, ezért a rájuk kiszabott börtönbüntetést letöltöttnek nyilvánították. A taláros testület a vádak egy része alól felmentette őket.