Kik dolgoznak majd megyénkértAz RMDSZ felső vezetésén múlik

2008. június 12., csütörtök, Közélet

Az MPP megkereste a választási bizottságot, hogy megoldást találjanak az első forduló után jelzett gondra, és lehetőséget teremtsenek a választásokon való részvételre a kórházban fekvő betegeknek, az öregotthon lakóinak, illetve a szolgálatban levő tűzoltóknak — jelentette be Csinta Samu, az MPP sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje.

Kovács István városi tanácstag a keddi szotyori és kilyéni találkozóról szólva elmondta: sokkal nagyobb fontosságot kell tulajdonítani a két településnek a jövőben — az általuk ígért tényleges rendszerváltás ezt is jelenti. Elszomorítónak nevezte elmúlt napokbeli tapasztalatait, szembesülnie kellett azzal, hogy a pedagógusok nagy része nem ment el szavazni az első fordulóban, az önkormányzat nem biztosította számukra az ajándékjegyet, és emiatti felháborodásuk így tükröződött. ,,Az elmúlt időszak számlájára írható ez a kiábrándultság, nem bíznak abban, hogy az elkövetkező vezetők esetleg másképp cselekszenek" — vélekedett Kovács István. Mindent megtesznek, hogy ezt a tarthatatlan állapotot felszámolják, a pedagógusoknak meg kell kapniuk, ami a törvény szerint is jár nekik — jelentette ki. Arra biztatja az embereket, menjenek el szavazni, csak így változtathatnak sorsukon; távolmaradásukkal a jelenlegi állapotok fenntartására voksolnak.

Tamás Sándorral folytatott kedd esti rövid beszélgetésén Kovács István megtudta, az új megyeitanács-elnök nyitott az MPP-vel való együttműködésre, és tárgyalna egy alelnöki hely átadásáról, de nem teheti, mert ,,fent döntenek" ebben a kérdésben. ,,Ez a választás a központi RMDSZ nagy csatája, új arcokat felmutatva igyekeznek elnyerni a választók bizalmát, aztán amikor a székbe kerülnek az új emberek, alkalmazkodniuk kell a fenti döntésekhez. Vajon, amikor majd Antal Árpádnak kellene döntenie a város ügyeiben, akkor is felső utasításra vár, vagy nem mer lépni, mert nem engedélyezik?" — tette fel a kérdést. ,,Emlékezve szavazzanak a sepsiszentgyörgyiek" — szólította fel a választókat Kovács István.

Csinta Samu szerint tulajdonképpen joghézag állt elő, ez az első, átmenetinek tekinthető önkormányzati választás. A régi törvény szerint annak a körzetnek kell biztosítania a mozgóurnát a kórházban fekvő beteg számára, amelyikhez lakhelye szerint tartozik, ám ez gyakorlatilag nehezen kivitelezhető. Értelmezésük alapján nincs jogi akadálya, hogy választási körzetet alakítsanak ki a kórházban — hangsúlyozta Csinta, aki elmondta, a választási bizottsághoz intézett beadványukban ezt kérték, illetve ha nem lehetséges, gondoskodjanak a mozgóurnáról. A kedd esti adatok szerint 380, köztük 286 sepsiszentgyörgyi beutalt van a kórházban, az előrejelzések szerint hét végén körülbelül 400 szavazati joggal rendelkező beteg lesz, aki nem élhet állampolgári jogával — számolt be az MPP-s polgármesterjelölt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2008-06-12: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Szerb háborús bűnöst fogtak el
Elfogták tegnap Stojan Zupljanin volt boszniai szerb rendőri vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnök miatt még körözött négy vádlott egyikét ― közölték szerb igazságügyi forrásból. Zupljanint a szerb főváros közelében vették őrizetbe szerb rendőrök és titkosszolgálati ügynökök. A hágai vádlottat átszállították a törvényszék belgrádi épületébe, ahol kihallgatják, s várhatóan három napon belül kiadják a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező NT-nek.
2008-06-12: Közélet - Farcádi Botond:

A borvízforrások felújítását ígéri (Kampányban Antal Árpád)

,,Arra kértem Kisgyörgy Zoltánt, hogy segítsen feltérképezni azokat a helyeket, amelyek régen Sepsiszentgyörgy gyöngyszemei voltak, mára viszont a hanyagság miatt rendkívül rossz állapotban vannak" — jelentette ki Antal Árpád. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje Kisgyörgy Zoltánnal közösen tartott sajtótájékoztatót a Szent György-forrásnál. Kisgyörgy Zoltán geológusként ismertette a városban található borvízforrások és gyógyfürdők helyzetét.