Hiányzik

2017. május 10., szerda, Közélet

Vállamra tette a kezét, s búcsúzásképpen azt mondta: „Legyetek ügyesek!” Így zártuk le azt a napot, amikor ezerkilencszázkilencvennégy késő nyarán Ő, Kiss Jenő és jómagam, no és a baróti gumigyár terepjárójának a gépésze az Olt jobb partján Alsórákosra s onnan visszadöcögtünk az utoljára a magyarok által rendben tartott köves úton.

 

Bazaltszikladarabokat szegődtünk a Sükösdök és a Bethlenek valamikori ősi fészke felett e vulkanikus kőzetet utolérhetetlen szakértelemmel passzító rákosi mesteremberektől – a szárazajtai emlékműnek. Történelmi eseményeink, jeleseink emlékének intelem gyanánt való megörökítése dolgában akkor már tudtam: a presbitérium apám szülőfaluja, Középajta cintermébe emlékjelt tervezett a második világégésben elesett fiak tiszteletére, de mert még jóval nyolcvankilenc megváltó karácsonya előtt járt az idő, hát a dolog nem volt olyan egyszerű. Mindenesetre a kőbe vésett katonanévsor elkészült, és a megfelelő helyen várta a megfelelő időt, ami eljött. A Szárazajtára hozott bazaltoszlopdarabokkal is ez történt, s a prédikátori értelem szerint ez a tizenhárom kő is ott áll, ahol a helye. Apámtól s Lajostól értettem meg az efféle dolgok lényegét: piszmogásnak helye nincs.
Ne maszatoljunk: mint mindenki más, ő is olyan ember volt, akinek – Kiss Jenőt idézve – a mindenre való odafigyelés igyekezetében néha elkerülték a látószögét holmi apróságok. Mint például a negyvennyolcas magyar forradalom és szabadságharc, ezen belül Háromszék önvédelmi küzdelme százhuszonötödik évfordulóján a véceri kegyhely visszaállításakor az a nyomorult építési engedély, amelynek hiánya a közmunkával alig helyreállított emlékoszlopba s a Lajos állásába került. Vagy például a dálnoki Dózsa-szobor felállítása ezerkilencszázhetvenhatban, ami – akárhogy tesszük-vesszük – mégiscsak lecsípett az eredetileg romanika stílusában épített, majd gótikusan átalakított műemlék templom cinterméből, és amiért Mike tiszteletes nemtetszése érthető volt és jogos.
De amikor Róla szólok, sietve szögezem le, hogy Lajosnál hatványozottan egyéb, a lényeg volt a fontos: utánozhatatlanul irányította a figyelmünket mindarra, amire odafigyelni kell és érdemes. Ezekből egyet emelnék ki csupán: kevés kivételtől eltekintve székelyföldi, de a tordai Pataky Jóska bácsi halála után erdélyi szórásban sem nagyon látom azt az embert, aki harctereket és fogolytáborokat megjárt eleink emléke őrzésének, kálváriájuk stációi megjelölésének, otthonuktól távol eső nyugvóhelyük felkutatásának és rendbetételének ügye, egyszóval közelmúltunk történelmének a helyére való tétele mellé akkora szívvel állt volna oda, mint Lajos tette volt. Biztos vagyok benne, hogy Vele lényegesen másabb, tartalmasabb lett volna az az éppen lejáró Gulag-Gupvi-emlékév, amelyre a harcterekre vezényelt és fogolytáborokba hurcolt százezrek, milliók, katonák és civilek tengersok szenvedéséhez és a levonandó tanulságokhoz képest – az Ungvári Barna András tiszteleteshez hasonló néhány, jó értelemben vett megszállottat leszámítva – mifelénk alig volt rámozdulás.
Lajos biztosan kiírta volna feledékeny szendergésükből az efféle dolgokkal szemben túl magas ingerküszöbű embereket. S az is bizonyos, hogy az efféle munka folytatásában Barcaföldvártól, Lügettől Foksányig, Jászvásártól Máramarosszigetig sokunknak jólesett volna vállunkra tett keze.
Az inaséveket, a példát mindenesetre: köszönöm.
Öt éve hunyt el Sylvester Lajos.
Hiányzik.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2017-05-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Célkeresztben a fiatalok gazdasági képzése

Konferenciával zárult tegnap Sepsiszentgyörgyön az a hároméves O. K. + 2007–2014 című nemzetközi projekt, mely jelentősen hozzájárul a magyar, szlovák és román pénzügyi-gazdasági oktatás fejlesztéséhez. Az eseménynek otthont adó Székely Mikó Kollégium mellett az aradi Csiky Gergely Főgimnázium, az Alapiskola és Óvoda Almágy, illetve a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola csatlakozott az OTP Fáy András Alapítvány által irányított Erasmus+ projekthez.
 
2017-05-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felkarolják a tehetségeket (Dr. Bock Industries-ösztöndíjak)

Kibővítette tehetségtámogatási programját az RGT Románia cégcsoport, melynek újabb ösztöndíjprogramjára május 15-től jelentkezhetnek a háromszéki diákok. Ezúttal két kategóriában – tudományok (5–12. osztály), illetve művészetek-sport (1–12. osztály) – pályázhatnak a kiemelkedő eredményeket elért tanulók, akiket a következő tanévben egyénenként 2500 lejjel támogatnak. Jó hír, hogy idén már harminc ösztöndíjat osztanak ki.