Vasárnap ünnepelt Zalán

2017. május 16., kedd, Faluvilág

Lelkészbeiktató istentiszteletre gyűlt össze a helybeli népes református gyülekezet ősi templomában. Szász Gergely István lelkipásztort Gocsmán Sándor református tiszteletes 40 évi szolgálat utáni nyugalomba vonulását követően hívta és választotta meg egyhangúlag a félezer lelkes zaláni gyülekezet tavaly novemberben.

  • A református műemlék templom. Albert Levente felvétele
    A református műemlék templom. Albert Levente felvétele

A fiatal, családos lelkész a Brassó megyei Kóbor szórványában szolgált három évig, majd Bitára került. Hét évi lelkipásztorság után lett – apai-nagyapai ágon lelkész család tagjaként – zaláni lelkész.
Látogatásunk alkalmával Bokor Mihály, ez évben megválasztott megyebíró fogadott. Bemutatta a beiktatóra feldíszített templomot, az új templomkaput és a teljes felújítás alatt álló imatermet. Elmondta, hogy tavaly novemberben felújított lelkészi lakkal fogadta az új lelkipásztort a gyülekezet.
A templomi beiktató beszédet népes gyülekezet előtt nt. Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese mondta (Titus.lev. 3:1-3), az új lelkész beköszöntő beszédét pedig az Apostolok cselekedeteinek 3:1-9 verseire építette, melynek üzenetét igyekezett átadni híveinek. Az egyházközség jelképeit a templom kulcsát, a bibliát és a pecsétet Róth Levente beszolgáló lelkipásztor adta át, a környék papjai pedig áldásaikkal köszöntötték a beiktatott lelkészt. Fellépett a sepsiszentgyörgyi Harmónia Kamarakórus (vezényelt Szabó József karnagy), Magyarósi-Para Imola sepsiszentgyörgyi színművésznő, Orosz Izabella, Orosz Irma, valamint a Bodoki Henter Károly-iskola zaláni tanulói lelkészköszöntő énekes-zenés műsort mutattak be. A lelkészbeiktatót szeretetvendégség zárta a kultúrotthonban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2017-05-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Készülődés Kálnokon

Kálnok, akárcsak a szomszédos Zalán, valamikor önálló vezetéssel bírt, maguk rendezték saját gondjaikat. Visszafelé ne menjünk – szól a helyi vélemény –, mert akkor megvolt a gazdasági erő, a birtok szent volt, de az elmúlt fél évszázad bajaiból nem lehet egykönnyen kilábalni. Akkor már a nagyobbacska iskolás gyermek is a mezőn dolgozott, de az eltelt évtizedek fiatalságának nagy része máshol keresi a boldogulást. Most még szép a mező, ám ha kihal a ma még erejében levő generáció és a nyugdíjasok csapata, kérdés, hogy merre fordul majd falvaink élete.
2017-05-16: Magazin - :

Lesz folytatása a Góbéfestnek (Székelyek Manchesterben)

Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest, amelyen Kovászna megye kulturális programokkal, kézműves tevékenységekkel és a turisztikai kínálatával volt jelen. A fesztivált a sepsiszentgyörgyi születésű Ördög Ottilia álmodta és szervezte meg, első alkalommal idén kerül sor rá Anglia kulturális központjában, Manchester szívében.