Eurovíziós DalfesztiválPortugália nyert, Pápai Joci nyolcadik

2017. május 16., kedd, Magazin

A portugál Salvador Sobral nyerte Amar Pelos Dois című dalával az eurovíziós dalfesztivált vasárnapra virradóra Kijevben. A jódlizó román duó a hetedik, Pápai Joci az Origo című számmal nyolcadik lett.

A portugál előadó 758 ponttal győzött, mind a nemzeti szakmai zsűrik, mind a közönség az ő produkcióját jutalmazta a legtöbb ponttal. A második 615 ponttal a bolgár Krisztian Kosztov lett Beautiful Mess című számával, a harmadik helyen 374 ponttal a moldovai Sunstroke Project végzett Hey Mamma című dalával. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.
A hetedik helyre sorolt, Ilinca és Alex Florea alkotta román páros 224 pontot kapott a közönségtől, ami a zsűrik pontozásával 282-re nőtt. A Yodel It! című számra – amelyben az énekesnő az alpesi népek sajátos énektechnikáját és dallamformáját adja elő, azaz jódlizik – Románia a Moldovai Köztársaságtól kapta a legtöbb pontot, tizenkettőt, tízet pedig Montenegrótól.
Pápai Joci a nemzeti zsűriktől 48 pontot kapott, a legtöbbet, 12, illetve 10 pontot Horvátországtól és Szerbiától, a közönségszavazatokkal pedig további 152 pontot szerzett, így 200 ponttal végzett a nyolcadik helyen.
A döntő utolsó felében idén is a tavaly bevezetett új rendszerben közölték az eredményeket: először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjait adták közre a helyi szóvivők, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a kijevi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták (nem kombinálták, mint korábban), így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.
A verseny győztesét 2008 óta egy üvegmikrofonnal díjazzák, Salvador Sobral a tizedik, aki elnyerte ezt. A szabályok szerint jövőre az idei nyertes Portugália rendezheti a dalfesztivált.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1201
szavazógép
2017-05-16: Magazin - :

Lesz folytatása a Góbéfestnek (Székelyek Manchesterben)

Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest, amelyen Kovászna megye kulturális programokkal, kézműves tevékenységekkel és a turisztikai kínálatával volt jelen. A fesztivált a sepsiszentgyörgyi születésű Ördög Ottilia álmodta és szervezte meg, első alkalommal idén kerül sor rá Anglia kulturális központjában, Manchester szívében.
2017-05-16: Magazin - :

Utcányi Hangzó csoda (7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét)

Hangzó csodával zárult a 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, a közös versmondásra összegyűlt tömeg megtöltötte a Fogoly utcát. Három Arany János-verset olvastak fel a vasárnap délutáni napsütésben.