Sürgősen el kell készíteni a legeltetési üzemtervet

2017. május 23., kedd, Gazdakör

Jövő év elejétől csak azokat az állandó gyepeket – legelőket és kaszálókat – lehet majd bérbe, koncesszióba adni, melyekre elkészült az üzemterv – figyelmeztetett Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a megye településvezetőivel tartott munkamegbeszélésen. A megyeháza gyűléstermében szervezett találkozón az igazgató kifejtette, az üzemterveket illetően több jogszabály is napvilágot látott, megtörténhet, a változtatásoknak nincs vége, az érvényben lévő 34-es kormányrendeletet illetően is van már módosító javaslat.
 

 

A háromszéki települések legeltetési üzemterveinek elkészítésére megyei szintű, közel ötven személyből álló munkacsoportot alakítanak, a szakemberek mellett ennek tagjai az önkormányzatok megbízottjai is. A munka egy részét – a talajtani vizsgálatok elvégzését – a brassói székhelyű Agrokémiai és Talajtani Vizsgálatok Hivatala (OSPA) végzi el. Ezt a munkát a mezőgazdasági minisztérium finanszírozza, a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknak osztja le az összeget (egy hektárra hozzávetőleg negyven lejt). Ez a munka egy részét jelenti, a polgármesteri hivatalokra is nagy felelősség hárul. Össze kell állítaniuk a területi-adminisztratív egység állandó gyepjeinek teljes listáját, az állami, önkormányzati és más tulajdonú területek mellett a magántulajdonban lévő gyepes területekét is. A lista alapján a polgármesteri hivataloknak a mezőgazdasági igazgatóságtól kell kérniük az üzemtervek elkészítését. Az igazgatóság az OSPA-nak továbbítja a szerződéses megrendelést, a tulajdonképpeni munka elvégzésére azonban a polgármesteri hivatalok újabb közbenjárására van szükség, személyzetet kell biztosítaniuk, akik a szakembereket végigvezetik az állandó gyepes parcellákon. A helyszínen a talajtani vizsgálat mellett az illető parcella zöldtömeg-termő képességét is elemzik. Eszerint minden parcellán egy tíz négyzetméteres területen lekaszálják és megmérik az ott termett füvet – magyarázta Könczei.
A munkálat sürgőssége miatt az igazgatóságnak hetente kell jelentenie az üzemtervezési folyamat haladását – jelezte az igazgató. Ha elkészülnek az üzemtervek, az állandó gyepek használói megkapják az illető területre szóló üzemtervet, melyet szigorúan be kell tartani. A támogatások tekintetében megmaradnak az eddigi előírások, egy hektár állandó gyep lefedéséhez legalább 0,3 számosállatot (UVM) kell biztosítani, vagy legalább egyszer le kell kaszálni.
Lehetőségként felmerült, hogy a rájuk háruló munka elvégzésére az önkormányzatok szakcéggel is szerződhetnének. Petre Daea agrárminiszter is szóba hozta ezt Kovászna megyei látogatása alkalmával, de ilyen irányú hivatalos rendelkezés még nincs. Igaz, az sincs rögzítve, hogy ez nem tehető meg – hangzott el a gyűlésen.
Megkérdezték, hogyan mér­hető fel a legelők termőképessége, mikor az állatok már régebbről legelnek azokon. Az is felmerült, hogy a gazdalajstromban jegyzett adatok sem tükrözik a valóságot, hiszen sok esetben felszántották a gyepként jegyzett területeket. Konkrét válasz azonban nem hangzott el ezeket illetően.
A gyűlés végén Könczei Csaba felhívta a figyelmet: az önkormányzatok kötelessége minden támogatást megadni a munka mielőbbi elvégzése érdekében. Első számú prioritás, hogy pontosan meghatározzák az állandó gyepek nagyságát, és kérvényezzék az igazgatóságtól az üzemtervek elkészítését – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2017-05-23: Emlékezet - József Álmos:

Történelem bélyegeken

Az első világháború centenáriumának éveit éljük, s amint időben egyre közelebb kerülnek az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásának főbb mozzanatai – befejezve az 1920. június 4-i trianoni döntés megmásíthatatlan határozataival –, úgy sokasodik az eseményeket különböző szemszögből vizsgáló kutatási eredmények, megemlékezések, kiállítások sorozata. Jelen írásomban az 1918. november 13-án az antant hatalmak és a Monarchia között létrejött belgrádi katonai egyezmény Magyarország számára végzetesnek bizonyult következményeinek postatörténeti vonatkozásaiból, valamint „a menteni, ami menthető” kísérletekből próbálok érdeklődésre számot tartó dokumentumokat bemutatni.
 
2017-05-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ezt a feladatot is kipipálják (Jegyzet)

Nem tegnapról mára, hanem jóval régebbről tudjuk: az uniós előírásoknak megfelelően 2018-tól csak azok a legelők, kaszálók adhatók használatba, melyekre elkészült az üzemterv (az erdőtulajdonosok már tapasztalták, mit jelent az üzemterv elkészítése, és azt is, hogy milyen hátrányokkal jár, ha ez nincs meg).