Házassági konfliktusaink kezelése

2017. május 25., csütörtök, Család

Nincs két olyan ember, aki annyira tökéletesen összeillene, hogy már önmagában a találkozásuk vagy az egymás iránti szeretetük élethosszig tartó harmóniát ígérne közöttük. Ebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy egy normális párkapcsolatban, házasságban óhatatlanul lesznek súrlódások.
 

 

Vegyünk egy zenekart, amelyben csupa egyforma hangszer játssza ugyanazt a dallamot – a hallgatóság igencsak hamar elunná a koncertet. Ahhoz, hogy harmónia jöhessen létre, különféle hangszereknek kell más-más dallamvezetés szerint játszani. A muzsikusoknak gondosan kell hangolniuk zeneszerszámaikat, hogy tiszta zenekari hangzás jöhessen létre. Ezenkívül pedig rendszeresen és olykor órák hosszat próbálnak, mert csak kemény munkával tudják elérni a kívánt összhatást.
Ezt a képet a párkapcsolatokra, a házasságra is alkalmazhatjuk. Ahol nincsenek különbségek, ott kevésbé várható, hogy a társak kölcsönösen gazdagabbá tegyék egymást. Lényeges azonban, hogy a különbözőségeket összehangolják. Amennyiben újra meg újra gyakorolják magukat ebben, kapcsolatuk elmélyülését élhetik át.
Házassági konfliktusainknak nagyon sok oka van: a személyiségünk révén bizonyos mértékig eleve magunkkal hordozzuk a konfliktusok lehetőségét a párkapcsolatunkba. Aki ezt nem hiszi, az zárassa csak be magát egyszer egy másik emberrel kellően hosszú időre, egy szűk helyiségbe. Előbb-utóbb összetűzésbe fog kerülni cellatársával.
Minden házasság más, mert minden ember egyedi. Mégis vannak – statisztikailag nézve – nagyon gyakran fellépő nézetkülönbségek.
Elsőként ott vannak a jellembeli különbségek miatti konfliktusok. Egyikükben dúl a tettvágy, tele van ötletekkel, és vállalkozó kedvű. Mindig szeretne valami új dolgot kipróbálni és felfedezni. Az egyetlen, ami állandó benne, az a változékonyság. A másik nyugodtabb természetű, szívesebben marad otthon, hogy elolvasson egy könyvet vagy zenét hallgasson. Az egyik nagyon közlékeny, és folyton igényli a beszélgetést, míg a másik befelé forduló és órákon át képes hallgatni.
A másik konfliktusforrás az eltérő képzettség, foglalkozás és társadalmi helyzet, amikor a pásztorfiú megkéri a királylányt, vagy amikor a virágárus lány hozzámegy a herceghez. Ha egy parasztgazda feleségül vesz egy ápolónőt, akkor a feleség talán mindenütt bacilusokat fog látni, míg a férje nem. Aki alkalmazásban áll, munkaideje leteltével mentesül minden felelősség alól, akinek viszont saját üzlete van, nem számolja a munkában töltött időt. Míg az egyik szülői házban a korai lefekvés és a korai felkelés volt szokásban, addig a másikban későn feküdtek és később keltek. Így az egyik házastárs már aludni szeretne, amikor a másik még szívesen olvasna. Az egyik csak a munkájának él, a másik szereti a szépet, és élvezni is tudja azt. Az egyik azt hozta otthonról, hogy hajlik a túlzott tisztaságra, a másik szereti az összevisszaságot, de kordában is tudja tartani... Ha pedig mindketten saját szokásaikat akarják érvényesíteni a házasságukban, akkor ez minden bizonnyal nehézségekhez vezet.
Egy férfi, akit az édesanyja elkényeztetett, miután megnősült, hamarosan észrevette, hogy a feleségének esze ágában sincs utánozni az anyósát. Elkezdte összehasonlítgatni nejét az édesanyjával, és ez természetesen mindig az imádott mama javára dőlt el. Anyukája minden reggel többször is ébresztgette, kikészítette neki a ruháit, reggelije pedig egy pontosan négy percig főzött lágytojással és a kávéval egyetemben készen várta őt. A fiatalember mindezt hiányolta, ami megrontotta feleségéhez fűződő kapcsolatát. Az otthoni szokásoktól, nézetektől, hagyományoktól éppoly tudatosan el kell tudni szakadni, mint a papa és mama asztalától.

Kertész Tibor

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2017-05-25: Sport - :

Rozsdásodnak a riói érmek (Olimpia)

Sportolói panaszokra reagálva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kicseréli a riói játékok rozsdásodó érmeit.
2017-05-25: Család - :

Gyermekeink

Kata, Sepsiszentgyörgy. Fotó: Albert Levente