4.Házassági konfliktusaink kezelése

2017. június 22., csütörtök, Család

Az összezördüléseink rosszabbak, mint gondolnánk, ám okai sokkal egyszerűbbek, mint ahogyan azt sejtenénk. Gyakran egyszerűen csak az elismerés, a kielégülés utáni önző vágyunkról van szó. És ha már a konfliktusaink rendezésére is készek vagyunk – az már fél siker.

A társkapcsolatainkban megmutatkozó nézeteltérések leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy alapvetően pozitív legyen a házassághoz való hozzáállásunk. Annak tudata, hogy bármilyen nehézség adódik, egymásba kapaszkodva meg fogjuk oldani, bár még nem tudjuk, hogyan – de le fogjuk küzdeni ezt az akadályt! Ha mindehhez nemcsak a saját erőfeszítéseinket hasznosítjuk, hanem a házasságok szerzőjét, magát Istent is bevonjuk, nagyon sok meghatározó élményben lehet részünk.
Magánál a problémánál sokkalta fontosabb az, hogy miként állunk hozzá. Hagyom magam elbátortalanítani? Elcsüg­gedek? Vagy elkezdem keresni a megoldást? Csakis előre szabad menekülni!
A szerelmes érzések egy napon elmúlnak, és előbb-utóbb nehézségek merülnek fel. Ezért van szükségünk rá, hogy alapvetően pozitívan álljunk hozzá a házasságunkhoz. Ellenkező esetben idővel elmenekülünk egymás elől.
Csak akkor lehet nézetkülönbséget szeretettel és türelemmel megoldani, ha szelíd, csendes hangon és nyugodtan, tárgyilagos módon teszünk azokról említést. Egy házasságban minden előforduló problémát meg kellene tudni beszélni. Ha az egyik fél rágódik valamin, amit nem mer megosztani a társával, akkor már valamilyen zavar állt be a házastársi kapcsolatban. Ezért a házasfelek igyekezzenek egymás előtt teljesen leplezetlenek lenni és maradni. Csak így lehet és maradhat egészséges a házasság.
Ha a házastársak nem tudnak egymás között feloldani egy konfliktust, akkor kérjenek segítséget olyasvalakitől, akit mindketten elfogadnak, és akiben megbíznak. Amúgy a házassági problémák alapvetően senki másra nem tartoznak. Aki társa engedélye nélkül kifecseg dolgokat, az adott esetben tönkreteheti a házasságát! Persze nem azokra a beszélgetésekre vonatkozik ez, amelyek kifejezetten lelki gondozói céllal jönnek létre.
A házassági konfliktusokra ugyanaz igaz, mint a szemétre: könnyebb meggátolni, hogy hulladék keletkezzen, mint gondoskodni annak eltávolításáról. A konfliktusokat is jobb elkerülni, mint megoldani! Hogyan előzhetők meg a házassági összeütközések?
Először is kölcsönös megértéssel. Ennek előfeltétele, hogy valóban ismerjem a másikat, és fogadjam el őt olyannak, amilyen. Így bele tudom képzelni magam a helyzetébe: tudom, mi szomorítja el, mi bántja meg, mi bosszantja, mi okoz neki örömet, mi az, amitől fél, és ami jót tesz neki. Ezáltal a magam gyengéit is reálisan fel tudom mérni, és tisztában leszek azzal, hol kell résen lennem.
Házassági problémákkal foglalkozó tapasztalt tanácsadók újra meg újra rámutatnak arra, mennyire fontos a közös kikapcsolódás. A házaspároknak rendszeresen szükségük van az együtt eltöltött időkre. Ez lehet valamilyen közös kedvtelés vagy egyéb együttes vállalkozás. Ily módon biztosítani lehet, hogy ne aludjon ki a „romantika tüze”.
Egy indiai férfi egyszer ezt mondta egy németnek: „Ti, európaiak azt a lányt veszitek feleségül, akit szerettek. Mi, indiaiak viszont azt a nőt szeretjük, akit feleségül vettünk.” Ha a házastársak szeretik egymást, akkor igazi meghittségben lesz részük. Értékelni tudják közös életútjukat kezdve az első találkozással, a személyes tréfákon, szertartásokon, becézgetéseken, olyan közös kódszavakon keresztül, amelyeket csak ők ketten ismernek. Mindez segíthet megszilárdítani a kapcsolatot, növelni a harmóniát, és egyre inkább elkerülni a konfliktusokat.

KERTÉSZ TIBOR
(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2017-06-22: Sport - :

Támogatják a kettős helyszínkijelölést (Olimpia)

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) támogatja a 2024-es és a 2028-as ötkarikás játékok kettős helyszínkijelölését.
2017-06-22: Család - :

Túlzásba viszik

Túlzásba viszik Romániában az antibiotikum-használatot – jelentette ki a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila. Az emberek vény nélkül is tudnak antibiotikumot venni a gyógyszertárakban, ha „makacsul kérik” azt.