Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sógor Csaba európai parlamentbenRomlott a magyarság helyzete Romániában

2017. június 23., péntek, Világfigyelő

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a jogállamisági mechanizmus szükségessége mellett foglalt állást az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) parlamentközi ülésén. Az EP-képviselő az elmúlt napok romániai eseményeire is utalva leszögezte: a kisebbségellenes megnyilvánulások egyre sürgetőbbé teszik egy olyan európai szintű ellenőrzési rendszer kidolgozását, amely felügyeli és felelősségre vonja a tagállamokat, ha azok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető emberi jogokat.


Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselői közösen tárgyaltak az EP által 2016. október 25-én elfogadott, a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló jelentés gyakorlati alkalmazásáról. Az RMDSZ részéről Sógor Csaba mellett a vitában részt vett Ambrus Izabella romániai parlamenti képviselő is – tájékoztatott tegnapi hírlevelében az RMDSZ. „A román államfőtől a külügyminiszterig mindenki azt mondja, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségek példaértékűen gyakorolhatják jogaikat Romániában. Ennek ellenére az elmúlt napokban újra láthattuk, hogy a romániai magyarság jogos kérései – többek között a 2005 óta fiókban heverő, a csatlakozáskor megígért, de soha el nem fogadott kisebbségi törvény, a MOGYE magyar tanszékének és a marosvásárhelyi római katolikus iskola helyzetének rendezése, az anyanyelv- és szimbólumhasználat kérdése – az országra leselkedő veszélyként vannak számon tartva. Erőteljes uszítási eszközként alkalmazzák őket a társadalom irányában”– hívta fel a figyelmet Sógor, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az őshonos kisebbségi közösségek a csatlakozás után hátrányosabb helyzetbe kerüljenek saját országukban.
Arra is rámutatott, hogy Romániához hasonlóan több olyan uniós tagállam van, amely semmibe veszi az Európai Unió alapszerződésébe foglalt értékeit. „Azt szeretnénk, ha a jogállamisági mechanizmus révén az Európai Unió a nemzeti kisebbségek jogainak betartását is számon kérné, hiszen, bár az elmélet működni látszik, a gyakorlatban ezen a területen súlyos visszarendeződés és visszaélés tapasztalható a csatlakozás után. Az Európa Tanács monitoring-jelentései, vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságának elmarasztaló ítéletei pedig semmilyen rendszerszintű következménnyel nem járnak a tagállamokra nézve” – emelte ki a képviselő, aki szerint egy ilyen jogállamisági mechanizmussal új korszak kezdődhet, amelyben az EU teljes területén ugyanazok az alapjogok illethetik meg az uniós polgárokat, így az őshonos nemzeti kisebbségeket is.
A demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó úgynevezett jogállamisági mechanizmus célja, hogy valamennyi EU-tagállam tiszteletben tartsa az EU-szerződésekben rögzített értékeket, ehhez pedig világos, tényeken alapuló feltételeket határozzon meg. Az EP által tavaly októberben elfogadott jelentés kulcsfontosságú elemként tekint a parlamentközi vitára mint az ellenőrzés egyik demokratikus alappillérére – áll a tájékoztatóban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1792
szavazógép
2017-06-23: Jegyzet - Kuti János:

Megvédték a hazát (Kármentő)

Romániában a politikai cirkuszt olyan tökélyre sikerült vinni, amivel bátran pályázhatnánk a Monte Carlói cirkuszfesztivál politikai műsorok szekciójának aranyérmére. Szakértők szerint is világpremier, hogy a kormányzó pártok bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek saját kormányuk ellen, miként az is: az ellenzék nem akart kormánybuktatást. Ahogy sokszor az ember nem ért egyet saját véleményével vagy cselekedeteivel, a nagy pártelnök Liviu Dragnea is mindent bevetett a saját maga által javasolt miniszterelnök, Grindeanu további működtetése ellen.
2017-06-23: Világfigyelő - :

Védelmi alapot hozna létre az Európai Unió

Történelmi lépés az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése, amelyről az uniós állam- és kormányfők tegnapi csúcstalálkozóján döntés született – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, az ülésen megállapodtak abban, hogy összehangolják és megerősítik az uniós tagországok védelmi együttműködését.