Időzített adóhatósági ellenőrzés

2017. július 8., szombat, Belföld

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea üzleti kapcsolatairól és vagyonáról tényfeltáró cikkeket közlő két ellenzéki hírportálnál végzett ellenőrzéseket az adóhatóság, amit a médiaszervezetek hatósági megfélemlítési akciónak minősítettek. Az ellenzéki pártok az adóhatóság vezetőjének menesztését és Dragnea lemondását kérik.


A RiseProject.ro és a Hotnews.ro ellenzéki hírportálokhoz csütörtök este szállt ki az adóhatóság, aznap, amikor a RiseProject.ro a Dragnea üzleti kapcsolatairól szóló tényfeltáró sorozat egyik fontos részét készült közzétenni. Az adóhatóság elnöke azt állította, hogy feljelentés alapján jártak el. Az ActiveWatch médiaszervezet elítélte az adóhatóság fellépését, és a portálok elhallgattatására irányuló megfélemlítési akciónak nevezték az eljárást.
A RiseProject.ro végül közölte a cikket, amely szerint a belügyminisztérium titkosszolgálatának egyik 2011-ben készített, később titkosított jelentése megállapította Dragneáról: a 2000-es évek elejétől, amikor Teleorman megyei önkormányzati elnök volt, hozzá közel álló személyekkel együtt „szervezett bűnözői csoportot” hozott létre. Leírják, hogy a Tel Drum nevű cégen keresztül európai uniós pénzeket pályáztak meg és térítettek el eredeti rendeltetésüktől. Emellett a cég rendszeres nyertese volt az infrastruktúra-fejlesztésre kiírt állami közbeszerzési pályázatoknak, többször a reális árhoz képest túlértékelt munkálatokat fizettek ki nekik, de volt olyan is, hogy fiktív munkálatokért vettek fel pénzt – olvasható a jelentésben.
A belügyminisztérium titkosszolgálata cáfolta, hogy a jelentést valóban az intézmény készítette volna, így nem ismerték el annak hitelességét. Augustin Lazăr legfőbb ügyész is megszólalt az ügyben, szerinte, amennyiben hitelesnek bizonyul a jelentés, a korrupcióellenes ügyészségnek kellene kivizsgálnia az esetet.
A korrupcióellenes ügyészség tegnap közölte: tavaly február óta folyamatban van egy vizsgálat a vádhatóságnál ismeretlen személyek ellen, amely a RiseProject.ro által közzétett információk egy részét vizsgálja, az ügy kiderítése érdekében Brazília hatóságainak együttműködését is kérték. A tényfeltáró portál korábban Dragnea brazíliai vagyonáról és üzleti kapcsolatairól cikkezett.
Liviu Dragnea közleményben reagált a történtekre, amelyben azt írja: a sajtóból értesült arról, hogy az adóhatóság inspektorai ellenőrzést tartottak a RiseProject szerkesztőségében, de ehhez semmi köze. „Felháborítanak a történtek, az az érzésem, hogy le akarnak járatni” – olvasható Dragnea közleményében, aki leszögezi, hogy az állami intézmények nem avatkozhatnak bele egy sajtóintézmény életébe, akkor sem, ha az illető sajtóintézmény egy politikusról közöl cikkeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2017-07-08: Emlékezet - Csinta Samu:

Arany János, a nagy túlélő (Beszélgetés Dánielisz Endre irodalomtörténésszel Szalonta Aranyáról)

A kétszáz éve született Arany János emlékének legismertebb nagyszalontai ápolója, Dánielisz Endre 92 éve az elmúlt közel egy évszázad zaklatott történetének lenyomata. Az ő „idegenvezetésével” igyekeztünk felfedezni Szalonta Aranyát.
2017-07-08: Belföld - :

Elszámolt az RMDSZ

Közzétette honlapján tavalyi gazdálkodásának adatait az RMDSZ. Eszerint a szövetség 2016-ban 27 603 323 lejből gazdálkodott, amiből 22 877 630 lej a román államtól kapott támogatás, tagdíjakból, adományokból 4 360 246 lej gyűlt, 365 447 lej pedig az egyéb bevételből származó összeg. A kisebbségi alapból elköltött pénz csaknem felét, 49,42 százalékát a szövetség saját működésére fordította, 32,43 százalékát közösségszervező programokra költötte.