SepsiszentgyörgyMég nem üzemel a naperőmű

2017. július 10., hétfő, Közélet

Nehéz az új technológiát meghonosítani tájainkon: a Sepsiszentgyörgy határában egy éve átadott napelempark még mindig nem termel áramot, mert nem sikerült túljutni a formaságokon – közölte Sztakics Éva alpolgármester, aki azonban bízik abban, hogy néhány héten belül megoldódnak a még függőben levő kérdések, és ősztől már jóval alacsonyabb lesz a város villanyszámlája.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


Az előpataki út melletti fotovoltaikus telepet nagyrészt európai uniós pénzből építtette a megyeszékhely önkormányzata, amely 2009-ben pályázta meg a megújuló energiával működő, környezetbarát létesítményt. A naperőmű által termelt áram a számítások szerint negyedére csökkentheti a városháza villanyszámláit, de beindulását különféle bürokratikus eljárások akadályozzák. Sztakics Éva elmondta: a vonatkozó törvény értelmében a napelempark által termelt áramot át kell adni a szolgáltatónak, amely levonja a fogyasztásból az átvett mennyiséggel arányos összegeket. A szolgáltatót azonban a törvénynek csak egy idén áprilisban megjelent kiegészítése kötelezi a nem hagyományos módszerekkel el­őállított energia átvételére, Sepsiszentgyörgynek pedig májusban lejárt az áramszolgáltatási szerződése az RDS & RCS céggel, és a közbeszerzési eljárást – amelyet rossz hazai szokás szerint egyszer hatálytalanítottak, ezért másodszor is ki kellett írni – egy másik vállalat, az Elect-rica nyerte meg. Ezzel is eltelt néhány hét, most pedig a műszakiakról folyik a levelezés a városháza és a szakcég között. A naperőmű ugyanis nem termel egyenletesen: éjjel leáll, és nappal is időjárásfüggő a teljesítmény, kiegyenlítésre van szükség – magyarázta az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy másutt is ugyanezek a gondok, az újdonságok egy sor kérdést vetettek fel, amelyek megoldása időt igényel.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 989
szavazógép
2017-07-10: Közélet - Iochom István:

Kitüntetésözön székelyföldieknek (A Magyar Művészetért Díjak)

A Magyar Művészetért Díj gáláját – alapításának 30. évében – idén két helyszínen: július elsején Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában, szombaton pedig Kézdivásárhelyen a Vigadó színháztermében tartották meg. Árpád fejedelem-díjban Pászka Lehel sepsiszentgyörgyi lovas íjász, Gubcsi Lajos Ex Libris díjban pedig tizenkét háromszéki és csíkszeredai személyiség, illetve intézmény részesült. A harminc év alatt – Budapestet leszámítva – a legtöbb, 9–9 Ex Libris díjat csíkszeredaiak és kézdivásárhelyiek kaptak.
2017-07-10: Közélet - :

Tömény hónap a rendőröknek

Tekintettel a vakációs időszakra, a háromszéki rendőrség is bevezette az országosan elrendelt fokozottabb ellenőrzéseket, ennek eredményei már június folyamán látványosra sikeredtek – tájékoztat a hatóság sajtóirodája. Az egyenruhások több mint ezer esetben avatkoztak be, melynek egyharmadát az egységes segélyhívó számon érkezett lakossági bejelentés tette ki.