Kártyán a betyárok

2017. július 17., hétfő, Kultúrkert

Nem Harras Rudolf, Tell Vilmos, a Kuoni pásztor, Reding Itell, Geszler Hermann, Fürst Walter,  Rudenz Ulrich vagy a Stüszi vadász, hanem Rózsa Sándor, Angyal Bandi, Zöld Marci, Bogár Imre, Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Savanyó Jóska, Oroszlán Pali, Vidróczki Marci, Mészáros Pali, Jáger Jóska és Sisa Pista, azaz a leghírhedtebb betyárok elevenednek meg a Vargyas Ildikó által készített magyar kártyákon. A Magyar örökség – IV. Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Táborban bemutatott kártyák képeit nem a képzelet szülte: némelyik betyárról készült korabeli kép, mások megrajzolásakor a körözvények részletes szövege jelentett támpontot a művész számára.

A gyergyóalfalvi születésű, Pécsett alkotó képzőművész eredetileg olyan magyar kártyát készített volna, amelyen nem Schiller híres drámája, a Tell Vilmos szereplői elevenednek meg, hanem történelmünk nagyjai. Ezt a tervét a székely kártya megjelenése miatt dobta sutba, majd lemondott arról az ötletéről is, hogy a magyar szenteket örökítse meg a lapokon – a kártyát mégiscsak az ördög bibliájának mondják, nem lenne illő, ha szent életű alakok kerülnének rá –, ezért végül a betyárok mellett döntött. Lehet, hogy nem minden tekintetben kedvező a megítélésük, de hagyományunk részét képezik, alakjuk vissza-visszaköszön olvasmányainkban, nótáinkban és legendáinkban, némelyek szabadságharcunk küzdelmeiből is kivették a részüket, mások példát mutattak azáltal, hogy bizonyították, a bűn útját feladva lehet tisztességes életet is élni.
Az elhatározást tett követte, néprajzos ismerősei segítségével tanulmányozta a XIX. századi betyárvilág történelmét – ez leginkább az Alföld, a Dunántúl középső és déli részét, valamint a Gömör egy részét is magában foglaló Felvidék déli, az Alfölddel határos területét jelenti –, gondosan utánanézett a paraszti és nemesi kor viseletének, munkája során még népdalaink és népmondáink anyagát is felhasználta.
Fontos volt mindezt megtennie, mert a lehető legapróbb részletig hiteles akart lenni: nem mindegy például, milyen gúnyát ad rájuk – más a viselete a gulyásnak, a csikósnak vagy éppen a betyárrá lett nemesnek –, vagy az ász lapokon miként idézi meg a paraszti világot. A tavasz torockói viseletbe öltözött, bárányt ölelő lány, a nyár alföldi aratási jelenet, az ősz kalotaszegi ruhát viselő, ölében szőlőfürtöket tartó leány, míg a télkártyán pihenő lován üldögélő, pipázó csikós jelenik meg. A kártya tök színjelű, számozott lapjain pedig az az ismert népdal kel életre, amely Sobri Jóska börtönbéli szerelmi kalandját meséli el, a piros számozott lapokon Rózsa Sándorról és Petőfi Sándorról szóló monda kel életre (a betyársereg, amikor tudomására jut, hogy Arad felől magyar rabokat hajtanak a pandúrok Bécsbe, véget vet a mulatozásnak, s kiszabadítja őket, lakatos láncaikat vasfűvel oldják el; az ily módon szabaddá tett Petőfi Sándor a Rózsa Sándortól kapott tüzes szőrű ajándék lóval megy el).
A kártyákat egyelőre nem sok helyen lehet megvásárolni, legegyszerűbb talán a világhálón megrendelni. Vargyas Ildikó reméli, hamarosan megoldást talál a könnyebb terjesztésre, s a betyárok története ismertebbé válik Székelyföldön is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1222
szavazógép
2017-07-17: Kultúrkert - Ferencz Csaba:

Alpesi fesztiválon (Kórusaink Európában)

Hogy hazai viszonylatban Sepsiszentgyörgy kórusnagyhatalom, már senki számára nem kérdés. De hogy Európa-szerte is így jelenünk meg, ez egy idei nyári nemzetközi fesztiválon vált nyilvánvalóvá.
2017-07-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Július 18–23. között zajlik Tusnádfürdőn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. Az elmúlt évekhez hasonlóan napközben idén is tematikus sátrakba várják az érdeklődőket, ahol neves meghívottak közéleti, gazdasági és kulturális témákban tartanak előadásokat. Újdonságnak számít a Kriza János-sátor programjának kibővítése, ahol már napközben is különböző előadásokat hallgathatnak a szabadegyetem résztvevői, este pedig a néptáncé a főszerep.
A Tusványosi koncertek programja a Nagyszínpadon: július 18-án, kedden 20 órától Hooligans, 22 órától Magashegyi Underground; 19-én, szerdán 20 órától Balkan Fanatik, 22 órától Szabó Balázs Bandája; 20-án, csütörtökön 20 órától Nagy Feró és a Beatrice, 22 órától Anna and the Barbies; 21-én, pénteken 20 órától Margaret Island, 22 órától Magna Cum Laude; 22-én, szombaton 20 órától Skorpió, 22 órától Kowalsky meg a Vega.