Hírbörze

2017. augusztus 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Külpiacát bővítené a Diószegi Pékség
Együttműködési megállapodást kötött külpiaci tevékenységének további bővítése céljából a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség a Magyar Nemzet Kereskedőházzal (MNKH). A nemzetközi trendekre és piaci igényekre reagálva a megállapodástól az iparág exportképességének további fokozását várják.

 

Az exportvolumen növekedése szempontjából stratégiailag kiemelt fontosságúnak tekinthető a székelyföldi pékipari, cukrászipari ágazat – közölte Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. Szerinte a Diószegi Pékség fejlett technológiai háttere, minőségi termékei és több évtizedes szakmai tapasztalata, valamint az MNKH kiterjedt külpiaci irodahálózata révén a magyar agrártermékek és technológiai megoldások exportjának fejlesztéséhez nagymértékben képes hozzájárulni a megkötött stratégiai megállapodás.


Ismét halasztották a magáncsődtörvényt
Újabb öt hónappal, január elsejére halasztotta a kormány tegnap a magáncsődről  2015-ben hozott törvény alkalmazásának megkezdését. A Tudose-kabinet ezzel elődje egyik utolsó intézkedését bírálta felül, a nemrég leváltott Grindeanu-kormány ugyanis júniusban fogadta el a bankszféra által ellenzett törvény alkalmazási szabályait, és annak augusztus elsejei hatályba léptetéséről rendelkezett. A mostani halasztást a kormányközlemény szerint a Legfelsőbb Bírói Tanács igényelte arra hivatkozva, hogy a bíróságoknak még nem sikerült felkészülniük a magáncsődtörvény által előírt eljárásokra. A bírák szakmai fóruma átiratában megjegyzi, hogy a magáncsődeljárásra alternatívaként immár a jelzálogfedezet önkéntes átadásának lehetősége is rendelkezésükre áll azoknak az adósoknak, akik képtelenek törlesztőrészleteik fizetésére, tehát nincs miért sietni egy újabb, nem kellőképpen előkészített eljárás bevezetésével. A bukaresti parlament által két éve elfogadott magáncsődtörvény lehetővé tenné a jóhiszemű eladósodott magánszemélyek számára, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék adósságaikat, és ötéves adósságrendezési terv kidolgozásával elkerüljék az adósságcsapdát.


Bankot vásárolt az OTP
Az OTP Bank Románia (OBR) és a National Bank of Greece (NBG) képviselői aláírták a Banca Românească eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni. A Reuters hírügynökség athéni forrásokra hivatkozva múlt pénteken közölte, hogy az OTP vásárolja meg az NBG romániai érdekeltségét. Az akvizícióval az OBR piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedik, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válik. A Banca Românească tavaly év végi mérlegfő­összege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia 14. bankja, a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A pénzintézet sajáttőke-arányos nyeresége az utóbbi két évben 3,8, illetve 8,2 százalék volt, hitelállományának minősége megfelelő; a lakossági hitelállomány 85 százaléka jelzálog. A Banca Românească jelenleg 1148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 ATM-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2017-08-02: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Kenyér erdővidéki ízlés szerint (Háromszéki termék)

Erdővidék legjelentősebb péksége, a baróti Erpék több évtizede áll a kistérség lakóinak szolgálatában, s juttatja el napról napra asztalaikra az ízlésüknek megfelelő, hagyományos módszerrel, kovásszal és adalékmentesen készült kenyeret. Vezetője, Buksa Miklós szerint helyzetük nem könnyű, de meggyőződése, ha továbbra is odafigyelnek a vásárlók visszajelzésére, negyven alkalmazottjuk megélhetése még hosszú távon biztosított.
 
2017-08-02: Belföld - :

Lehet pályázni

Több mint 177 millió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhat a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó hat megyeszékhely, azaz Gyulafehérvár, Brassó, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben és Marosvásárhely – közölte a Központi Fejlesztési Régió ügynöksége.