Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A sepsiszentgyörgyi példa

2008. június 24., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Sepsiszentgyörgyön sikerült tető alá hozni a magyar—magyar megállapodást. Többszöri próbálkozás és nagy elszántság kellett ahhoz, hogy az RMDSZ és az MPP felülemelkedjék a kampányban ejtett sebeken, személyes sértettségen és egyéni ambíciókon, bár nehezükre esett, a kompromisszum megköttetett, a két szervezet vállalta, a következő négy évben közösen kormányozza a háromszéki megyeközpontot.

Nem volt könnyű dolga az RMDSZ színeiben megválasztott polgármesternek, aki gyakorlatilag szembement pártja MPP-t kirekesztő irányvonalával, és nem a gőgös, győztünk, miénk a hatalom álláspontot választotta. De nem volt egyszerű az egyezségkötés az MPP számára sem, hisz több mandátumot szereztek ugyan, de nem elegendőt akaratuk érvényesítésére, és a polgármesteri tisztség után le kellett mondaniuk arról is, hogy alpolgármesterükről egymagukban határozzanak. Négyszer ültek tárgyalóasztalhoz a felek, sok vita előzte meg a hétfői megállapodást, de felülkerekedett a józan ész, győzött a kompromisszumkészség.

Az, ami Sepsiszentgyörgyön történt, példaértékű lehet az erdélyi magyarság számára. A győztes mindent visz elv helyett az együttműködés érvényesült. Sepsiszentgyörgyön is léteztek más lehetőségek, az RMDSZ a központi egyezségeknek köszönhetően elnyerhette volna a román tanácstagok szavazatát, és két alpolgármestert is állíthatott volna, de megköthette volna külön alkuját az MPP is. Nem így történt, a megválasztott tanácstagok, a polgármester pontosan érezte, teljesítenie kell kampányban tett ígéretét, választóik közös kormányzást várnak tőlük. Ez a város érdeke, hisz az MPP ellenzékbe rekesztése négy év viaskodást, állandó harcot hozott volna, így azonban van esély az építő önkormányzati munkára. De ez a magyar közösség érdeke is, hisz igazolhatja, együtt sokkal hatékonyabb lehet a két magyar szervezet, mint egymással szembenállva.

Sepsiszentgyörgyön elkezdődött valami, aminek az erdélyi magyarság jövőjét kellene tükröznie. Első lépésként beigazolódott, hogy felül lehet emelkedni a politikai ellentéteken, ideológiai különbségeken, és meg lehet kötni a kompromisszumot. Az elkövetkezőkben be kell bizonyítaniuk, hogy ez a megállapodás működőképes, hosszú távon is lehetséges az együttműködés a közösség, a város érdekében. Ha sikerül, akkor Sepsiszentgyörgy valóban iránymutató példa lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2008-06-23: Közélet - Simó Erzsébet:

A hétvége hírei

Tőkés László nyílt levele Markó Bélához
Tőkés László nyílt levelet írt Markó Bélának, melyben összefogásra és együttműködésre szólította fel az erdélyi magyarokat. ,,Megítélésem szerint — írja a királyhágó-melléki református püspök, az Erdélyi Magyar nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő — helytelen következtetéseket vontak le a helyhatósági választások eredményeiből. Kísérteties, hogy az őszi EP-választások esetében hasonló tévedésbe estek.
2008-06-24: Közélet - Farcádi Botond:

Henning László és Demeter János alelnök (Megalakult a Megyei Tanács)

Különösebb meglepetés nélkül zajlott le tegnap a Kovászna Megyei Tanács alakuló ülésén az elnökhelyettesek megválasztása: az RMDSZ által javasolt Henning László és Demeter János lesz a következő négy évben a két alelnök. Azonban míg Henning László már az első körben 21 szavazatot gyűjtött a lehetséges 30-ból, Demeter Jánost csupán 15-en támogatták először, ami azt jelenti, hogy az RMDSZ egyik képviselője nem voksolt rá.