Magyarok kenyere: rászoruló gyermekek majszolhatják

2017. augusztus 22., kedd, Magazin

A világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre – jelentette ki Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes vasárnap Pécsett a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén. Több mint 500 tonna búza gyűlt össze, a liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el.

  • Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes és Páva Zsolt, Pécs polgármestere megszegi az új kenyeret   MTI-Fotó: Sóki Tamás
    Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes és Páva Zsolt, Pécs polgármestere megszegi az új kenyeret MTI-Fotó: Sóki Tamás


Az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a világ viszontagságait látva „olyan könnyen mondjuk ki, hogy nincs tovább, hogy a jóisten elfordította az arcát”. Böjte Csaba kiemelte: „igenis, a sorsot meg lehet fordítani, és rajtunk múlik, hogy mit hoz a holnap”. Korinek László jogászprofesszorra, a Pécsről indult Magyarok kenyere program ötletgazdájára utalva döbbenetesnek nevezte, hogy egy ember kezdeményezése ilyen szép eredményeket tud elérni. Korinek László az összefogás és a másokért tenni akarás fontosságát hangsúlyozta, majd külön méltatta a kárpátaljai gazdák idén is kiemelkedő búzagyűjtését. Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közölte, az idei adománybúza mennyisége várhatóan megközelíti vagy meghaladja a tavalyi 515 tonnát. Páva Zsolt (Fidesz–KDNP), Pécs polgármestere többek között a baranyai megyeszékhely szerepét méltatta a jótékonysági kezdeményezésben.
Magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 2011-ben 10 tonna búza érkezett a kezdeményezés révén Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg 2015-ben már 440, tavaly pedig 515 tonna. A liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el több mint 130 szervezet segítségével. Böjte Csaba elmondta, hogy az adománynak köszönhetően alapítványuknál 2500 gyermek ellátása biztosított.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-08-22: Magazin - :

Botházi Mária a Nőileg új főszerkesztője

Botházi Mária újságíró, a Krónika volt munkatársa lett a Nőileg magazin új főszerkesztője – jelentették be a Nőileg munkatársaival szervezett közönségtalálkozón a Kolozsvári Magyar Napok keretében szombaton.
2017-08-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Új kenyér előtt Fotosmartonosban

Hol van az az idő, amikor a búzakévéket hordták a mezőről, s egy évben egyszer hallani lehetett a cséplőgép jellegzetes hangját egy-egy portán? A gabona most szempillantás alatt kifolyik az arató-cséplő gépből, s a gazda csak a szalmát hordogatja haza, mert arra is szükség van a gazdaságban. Az ikerfalu határában fogyogat az aratnivaló. Mosolyogva jegyzik meg a helyiek, hogy már a tarló lyukába fúj a szél. Az őszt még nem lehet látni a kanyartól, de idén közepesnél jobban eresztett a kenyérgabona.