Nincs fertőzött tojás a megyében

2017. augusztus 22., kedd, Gazdakör

Tizenöt európai országban fedeztek fel fipronillal – a tyúktenyésztésben használt rovarirtóval – fertőzött tojást. A Romániai Szárnyastenyésztők Szövetsége közleményben szögezte le: az országban nem használnak fipronilt, így a hazai, engedélyezett tyúkfarmokon előállított tojás nem jelent veszélyt a fogyasztókra. Megjegyzik: az európai állategészségügyi előírások tiltják a fipronil használatát az emberi fogyasztásra nevelt állatok esetében. A tiltás ellenére az elmúlt időszakban a Temes Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság ellenőrei egytonnányi Németországból származó, fipronillal fertőzött folyékony tojássárgáját foglaltak le.

  • Biztonságban fogyasztható a hazai engedélyezett farmokon termelt tojás
    Biztonságban fogyasztható a hazai engedélyezett farmokon termelt tojás


Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság ellenőrzései bizonyítják a tyúktenyésztők állítását: nem találtak fipronillal fertőzött hazai tojást. A hatóság biztosítja a fogyasztókat: a hazai, engedélyezett farmokon termelt tojás és szárnyashús biztonságos, nem jelent veszélyt a fogyasztókra.
Az európai szintű riadó következtében a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer- biztonsági Igazgatóság is ellenőrzésekbe kezdett fipronillal szennyezett tojások után kutatva. Az ellenőrzések az állatgyógyszerraktárokat, a szárnyasfarmokat és a fertőtlenítést, rovar- és rágcsálóirtást végző cégeket célozzák, és főként a fipronil hatóanyagú rovarirtó szerek kereskedelmét és használatát veszik górcső alá.
Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos tegnap érdeklődésünkre elmondta: eddig az élelmiszeregységek hetven százalékát ellenőrizték, de nem találtak fertőzést, a farmokon pedig nem használnak fipronil hatóanyagú vegyszereket.
A France Press hírügynökség által közölt tényfeltáró riport szerint a fipronil széles alkalmazású rovarirtó, a fenilpirazol-vegyszerek családjába tartozik, és hangyák, bogarak, bolhák, termeszek, tücskök, katicabogarak irtására használják. Használata az emberi fogyasztásra tenyésztett állatok esetében tiltott. Nincs bizonyítottan rákkeltő hatása, de nagyobb adagban idegrendszeri zavarokat, hányást okozhat. A hírügynökség az angliai Alan Boobis toxikológus professzor nézőpontját is közli, aki szerint a fipronil hatása csak ismételt exponálás esetén jár következményekkel, amelyek rendszerint visszafordíthatóak. A véletlenszerű, kis adaggal való fertőzésnek nem kellene veszélyt jelentenie – idézik a professzort.
A fipronilt a Rhone-Poulenc cég fejlesztette ki az 1980-as évek végén, 1993-tól forgalmazzák, pillanatnyilag a BASF tulajdonában van. A mezőgazdaságban Regent néven használják a kukorica-, napraforgó-, burgonyakultúrát károsító rovarok ellen, főként a vetőmag kezelésében.
2004-ben Franciaországban, majd az európai országok többségében betiltották, mivel a méhek tömeges pusztulását okozta. Viszont továbbra is használják Belgiumban és Hollandiában a növénytermesztésben, továbbá számos unión kívüli országban és az Amerikai Egyesült Államokban is.
Az Európai Unióban tilos a fipronil használata emberi fogyasztásra nevelt állatok esetében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-08-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Új kenyér előtt Fotosmartonosban

Hol van az az idő, amikor a búzakévéket hordták a mezőről, s egy évben egyszer hallani lehetett a cséplőgép jellegzetes hangját egy-egy portán? A gabona most szempillantás alatt kifolyik az arató-cséplő gépből, s a gazda csak a szalmát hordogatja haza, mert arra is szükség van a gazdaságban. Az ikerfalu határában fogyogat az aratnivaló. Mosolyogva jegyzik meg a helyiek, hogy már a tarló lyukába fúj a szél. Az őszt még nem lehet látni a kanyartól, de idén közepesnél jobban eresztett a kenyérgabona.
2017-08-22: Gazdakör - Incze Péter:

Lehet pályázni az erdősítésre (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivatal tájékoztatott, hogy egyre többen érdeklődnek a Támogatás az első erdősítésre és az erdős területek, erdősávok létesítésére című 8.1-es intézkedés felől. A támogatást a 2014–2020-as uniós vidékfejlesztési alapból fizetik, a pályáztatás lebonyolítását a mezőgazdasági minisztérium vezetősége a mezőgazdasági kifizetési ügynökségre (APIA) ruházta át. Jelenleg az ország összterületének 28,3 százalékát képezik erdők, ez az arány jóval a 35 százalékos uniós átlag alatt van.