Zöld tábor Szentkatolnán

2017. augusztus 31., csütörtök, Közélet

Hétfőtől tegnapig negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöld tábort a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület Szentkatolnán a Manna Keresztyén Egyesület székházában, az 1846-ban épült és mára kívül-belül felújított Cseh–Kühnle-udvarházban.

  • A lécfalvi szeméttározó. A szerző felvétele
    A lécfalvi szeméttározó. A szerző felvétele

A hagyományokhoz hűen a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly. A táborban huszonnégy kézdivásárhelyi, uzoni, dálnoki, kézdiszentléleki, bododi és szentkatolnai gyermek, valamint hat felnőtt önkéntes vett részt, többen már negyedik alkalommal tértek vissza a számukra sok újdonságot, meglepetéseket és felejthetetlen élményeket tartogató táborba.
Az idei tábor szervezésében a házigazda Zöld Nap Egyesület mellett a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület is aktív szerepet vállalt. A háromnapos táborozás során tegnap a résztvevők meglátogatták a  Maksa közelében, lécfalvi területen lévő, jövő hónap második felében induló Integrált Hulladékkezelő Központot, valamint a kézdivásárhelyi víztisztítóállomást, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a fenntartható hulladékgazdálkodás és felelős vízgazdálkodás rejtelmeibe. A lécfalvi látogatás kapcsán Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta: „meggyőződésem, hogy a gyerekeken keresztül sokkal hatékonyabban jutnak el üzeneteink a szülőkhöz, sokkal fogékonyabbak az újra, gyorsabban sajátítják el azokat az egyszerű, de fontos lépéseket, hogy miként kell a hulladékkal gazdálkodni, hiszen a szelektív gyűjtés lényegében ezt jelenti. Olyan, általunk termelt melléktermékről, a hulladékról beszélünk, amely azon kívül, hogy mind esztétikailag, mind egészség szempontjából szennye­zi környezetünket, a raktározása és szállítása pénzbe kerül. Öröm látni, hogy a gyerekek szinte percek alatt tanulják meg a helyes szelektív gyűjtést”.
Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgatója szerint minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely környezetvédelmi témát választ, fontos, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett az életet adó víz tisztaságára, tudatos használatára is nagy hangsúlyt kell fektetni. „Ma, amikor egyre gyakrabban lehet kutak kiapadásáról hallani, naponta láthatjuk és hallhatjuk, hogy a víz használatát több országban beosztják, hatalmas felelősség hárul mindannyiunkra. Ezt a felelősségtudatot már kisgyerekkorban el kell sajátítani” – hangsúlyozta az egyesület vezetője.
Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület elnöke és önkéntesei legfontosabb céljuknak tartják, hogy a változatos és játékos programok mellett a táborban a környezettudatos nevelés, a természetvédelem, illetve a játékos tanulás kerül előtérbe. A főszervező szerint a közösen megszervezett tábort a támogatásoknak köszönhetően színesebbé, gazdagabbá tudták tenni. „A cél közös: környezetünk, vizeink tisztán tartása, gyerekeink környezettudatosságra való nevelése” – mondotta Ráduly Attila.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2017-08-31: Közélet - :

Elakadt a tervezés, távolodik a kivitelezés (Gyárfás Jenő Képtár)

Harmadik alkalommal fut neki Kovászna Megye Tanácsa, hogy tervezőt találjanak a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítési munkálatainak lezárásához. A testület vezetői szerint jelen helyzetben legkevesebb négy hónap múlva juthatnak oda, hogy az átalakított tervek elkészüljenek, ezt pedig a kivitelező kiválasztása követi, ami újabb közbeszerzési eljárást igényel. Ami biztos: az áprilisban remélt 2018 eleji nyitás elmarad, az új határidő pedig nehezen megtippelhető.
2017-08-31: Közélet - Bokor Gábor:

Halottgyalázó medve

„Megszokottá” (de el nem fogadhatóvá) vált Székelyföldön a medvék támadása. Eddig emberekre, háziállatokra támadtak, mezei növénykultúrákat dézsmáltak meg az elszaporodott vadak, hétfő este azonban a felső-háromszékiek elborzasztó esettel szembesültek: két héttel ezelőtt elhantolt idős asszony holttestét akarta kiásni egy medve.