Írjuk meg mi, magyarok a mai 95 tételt

2017. szeptember 1., péntek, Nyílttér

Májusban indult a ReforMaraton 500 szervezése. Az volt a terv, hogy októberben 500 óra alatt 500 protestáns templomhoz, közösséghez visszük el Luther Márton 95 tételét. Azóta sok javaslat érkezett, valóságos mozgalom indult.

 

Az egyik ilyen javaslatot megfontolva úgy döntöttünk, hogy a ReforMaraton 500 előtt, közben írjuk meg mi, magyarok a mai 95 tételünket! Akinek van javaslata arra nézve, mit kellene reformálni, visszaalakítani az egyházunkon, hogy az még inkább hasonlítson arra az egyházra, amely az első pünkösdkor megalakult, kérjük, hogy javaslatait a ReforMaraton 500 közösségnek küldje el a Facebookon. A ReforMaraton 500 végén, október 21-e után a javaslatokat rendszerezzük és a közösség oldalán nyilvánosságra hozzuk.
Felhívjuk a figyelmet: még lehetőség van arra, hogy bármilyen magyar protestáns közösség, amely a Kárpát-medencében él, csatlakozzon a rendezvényhez. Minden csatalakozó közösséghez, templomhoz BÁRHOL a Kárpát-medencében elvisszük a Luther Márton által írt, magyarra fordított 95 tételt, és együtt kiszögezzük vagy kiragasztjuk látható helyre, így az 500. évfordulón várhatóan 500 intézmény falán fog függeni az egykori tételsor. Abban bízunk, hogy ezeket újraolvasva újabb személyes, közösségi megújuláshoz járulnak hozzá az 500 éves gondolatok.
Jelentkezni szeptember 10-ig lehet a következő űrlapot kitöltve: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpfE75tR_PP5Sb8nvQ7c3KF1Vsa-YRGVNgMBWMdZHi1hiEtg/viewform?c=0&w=1.

Bardócz Csaba lelkipásztor, szervező

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 977
szavazógép
2017-09-01: Nyílttér - Nagy B. Sándor:

Tábor a színház ürügyén

Az Osonó Nemzetközi Drámatáborát immár hetedik alkalommal szervezték meg. Az idei alkotótábor Keleti István rendező-pedagógusnak, a magyarországi amatőr színjátszás mozgatórúgójának, a Szkéné Színház egyik alapítójának állított emléket, aki kilencven évvel ezelőtt, 1927-ben született.
 
2017-09-01: Kitekintő - :

Nézz vissza haraggal! (Párizsi levelek)

A 16. századi Anglia legégetőbb problémája új önképének kialakítása volt. VIII. Henrik erőszakos válása miatt elszigetelte országát a keresztény világtól. Ő és Erzsébet lánya – a későbbi anglikán királynő – irigykedve tekintett Hispániára: annak belső egységére, világhatalom mivoltára, valamint Amerika felfedezésére, amelyről ők lemaradtak. Francis Drake kalóz – a ponyvaregényekben és hasonló minőségű filmekben megdicsőült „hős” – közreműködésével a királynő és tanácsadói rettegésben tartották a spanyolok által ellenőrzött világtengereket, és sűrűn használták a titkos fegyvert, a rágalmazó propagandát.