Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BetakarításJól termett a gabona

2017. szeptember 5., kedd, Gazdakör

Háromszéken befejeződött a szalmás gabonák betakarítása. A megyei mezőgazdasági igazgatósághoz befutott adatok szerint a termés nagyon jó, mennyiségben és minőségben megfelel az elvárásoknak – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Könczei Csabától.
 

  • Sok esetben a medvekárok csökkentése érdekében silózzák a kukoricát
    Sok esetben a medvekárok csökkentése érdekében silózzák a kukoricát

 

Búzát 21 400 hektáron arattak, az átlagtermés 4638 kg hektáronként, a megye össztermése 99 ezer tonna. Rozsot 850 hektáron termesztettek a háromszéki gazdák, az átlagtermés eléri a 4139 kilogrammot hektáronként. Az állatok takarmányozásában fontos helyen lévő tritikálét 1960 hektárról takarítottak be, 4288 kilogrammos hektáronkénti átlagterméssel. Őszi sörárpát nem termesztettek az idei mezőgazdasági évben, ellenben tavaszi sörárpa 3700 hektáron termett, az átlagtermés 3614 kilogramm hektáronként. A takarmányárpa összterülete elérte a 820 hektárt, az átlagtermés 4280 kilogramm hektáronként. A lovak kedvenc takarmánya, a zab 2000 hektáron termett, 2168 kilogrammos átlagos hozammal. A repce térfoglalása folytatódik, idén 2755 hektáron termesztették a megyében, 3423 kilogrammos átlagos hozammal – a mennyi­ség és piaci ár függvénye azt mutatja, ennek a kultúrának a jövedelmezősége meghaladja a búzáét, ráadásul könnyen értékesíthető. Az igazgatóság adataiból kiderült, szemes borsót is termesztenek gazdáink, 528 hektáron 2869 kilogrammos átlagtermést értek el.
A burgonya betakarítása folyamatban, hozzávetőlegesen 3000 hektárról szedték ki. Az átlagos hektáronkénti termés eléri a 28 ezer kilogrammot, ami jónak mondható. A megyében 250 ezer tonna burgonya tárolására van kapacitás, ami a megye termésének egyharmadát tudja befogadni – értékelte Könczei. A burgonya tekintetében idén is jó kilátások elé néznek az ültető gumót, illetve burgonyasziromnak való, feldolgozásra szánt pityókát termesztő gazdák előreláthatóan 2700 eurós hektáronkénti támogatást kaphatnak – fűzte hozzá az igazgató.
A silókukorica betakarítása is megkezdődött, de a szemes kukoricát kegyetlenül dézsmálják a medvék, jelentős károkat okoznak a gazdáknak. Kozma Béla helyettes igazgató elmondta: sok esetben a villanypásztort átugorva vagy alatta bemászva jutnak a kukoricásba a medvék. Volt eset, hogy a vadállat inni szeretett volna, de már nem kapta a kivezető utat, dühében a védő kerítés tölgyfa oszlopait marcangolta.
Hetente két-három kárbejelentést kapnak, a jegyzőkönyvek száma megközelíti az ötvenet. A mezőgazdasági igazgatóság nem vesz részt a kárfelmérésben, ez egyrészt fizikailag lehetetlen lenne, másrészt a jegyzőkönyv típusnyomtatványát nem kell aláírnia az igazgatóság képviselőjének, a feladat az erdészeti és vadászati felügyelőség területi hatóságára hárul – mondta el Kozma. Az igazgatóság a befutott jegyzőkönyveket elektronikus formátumban közvetítette Petre Daea miniszter e-mail-címére. Személyesen is beszéltek vele, ismertették a helyzetet, a tárcavezető megígérte, foglalkozik az üggyel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2017-09-05: Életutak - Hecser László:

Lelki és kőtemplomot épített (Kibúcsúzott Barót unitárius lelkésze, Kiss Alpár)

Harminchárom esztendő baróti szolgálat után vasárnap kibúcsúzott egyházköz­ségéből Kiss Alpár unitárius lelkész. A nyugdíjba vonuló tiszteletesről nem túlzás kijelenteni, hogy tevékenységével beírta nevét a város történelmébe: abban a korszakban, amelyre az egyházüldözés és rombolás volt jellemző, ő templomépítésbe fogott, és sikerre vitte a kihívásokkal teli feladatot. Kedvezményesen, hatvankét évesen vonul vissza a szolgálattól, mert úgy érzi, már fizikailag és szellemileg is megterhelő számára a közel hatszáz lelkes  közösség pásztorolása, jobb lenne, ha helyét tettrekész fiatal venné át. Bár visszavonult, nem szakad el sem templomától, sem az egyházközségtől, mint ígéri, bármikor számíthatnak rá.
 
2017-09-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agro Feszt Sepsiszentgyörgyön

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megszervezik Sepsiszentgyörgyön az állatsimogató rendezvényt. A helyszín maradt, kicsik és nagyok a Bodok Szálloda előtti parkolóban találkozhatnak haszonállatokkal, kedvencekkel.