Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésEredményes fiatal pályázók

2017. szeptember 5., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei irodájától kaptuk a hírt, hogy augusztus 28-án felkerült az országos ügynökség honlapjára a június folyamán letett fiatal gazdász pályázatokra (6.1-es intézkedés) az országos rangsorolás.
 

 

A helyi szakemberek által elbírált és pontozott pályázatok bekerülnek az országos kiválogatásba, ahol az elért pontszám és a pályázható pénzkeret függvényében állítják fel a kifizethető pályázati rangsort. Az előző évekhez képest a rangsorolás nem húzódott el hónapokig, így a sikeresen pályázó fiatal nagyon hamar, néhány napon belül megkapja a 40 vagy 50 ezer eurós támogatás első részletét, a teljes összeg 75 százalékát (30 vagy 37 500 eurót, az elnyert támogatás függvényében). A második részlet kifizetését legtöbb három év után lehet igényelni.
Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a termés­eladási követelmény, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékének megfelelő 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, ugyanakkor megvalósítja az üzleti tervben leírt gazdaság-korszerűsítéseket. A 20 százalékos termékértékesítés 6–7000 euró értékű eladást jelent, amelyet természetesen bizonyítani kell a második részlet igénylésekor. Viszont, ha az eladási feltételt három évnél korábban sikerül megvalósítani, a pályázó a második részlet kifizetési igénylését hamarabb megteheti, akár a szerződéskötés utáni második évben is.
A vidékfejlesztési iroda adatai szerint júniusban a megyéből 46 fiatal töltötte fel pályázatát az ügynökség számítógépes rendszerébe. A most megjelent elbíráláson a 46-ból 37 pályázatot minősítettek kifizethetőnek az iroda szakemberei, és ezek mindegyike szerepel a nemrég nyilvánosságra hozott országos listán. Az azóta eltelt pár napban az iroda szakemberei mindeniküket értesítették az eredményről, bekérték a szerződések megkötéséhez szükséges bizonylatokat (a rendőrség által kiállított erkölcsi bizonyítványt, az államháztartásnak esedékes adó kifizetését bizonyító aktákat, valamint az érvényes bankszámla-igazolást, amelyre az elnyert támogatást utalják), megtörtént a gyulafehérvári régiós központban összeállított szerződések aláírása, és a fiatalok mindenike igényelte már az első részlet kifizetését. A vidékfejlesztési iroda szerint néhány nap múlva az első részlet már a júniusban pályázók bankszámlájára kerül.
A szakemberek szerint elég szűk a határidő a júliusban letett fiatal gazdász pályázatok ellenőrzésére és elbírálására is, de remélhetőleg a szeptember 15-ei, országosan megszabott határidőre sikerül bevégezni. 32 pályázat ellenőrzését kell addigra elvégezniük.
A május 3-án indított és július 31-én zárult kiírási időszakban az előző évekhez képest jóval nagyobb volt az érdeklődés a megyei fiatalok körében, összesen 85 fiatal pályázott támogatásra a tavalyi 44-gyel szemben. A fiatal gazdák megtelepedésének támogatására ebben az évben 170 millió euróra lehetett pályázni, ebből 34 millióra a hegyvidéken gazdálkodók külön pályázhattak. A kiírási pénzkeret mindkét összetevőnél elfogyott, a nem hegyvidéken gazdálkodók a kiírásban szereplő 136 millió euróra több mint 200 millió értékben tettek le pályázatot (igénylést), a hegyvidékiek a 34 milliós kiírással szemben közel 39 millió euró értékben töltöttek fel pályázatokat. A megyebeli pályázatok régiónkénti megoszlását  tekintve a legaktívabbak a felső-háromszéki fiatalok voltak, a legtöbb pályázat Nyujtódról, Szentlélekről (itt külön kiemelhetők a kővári fiatalok), Csernátonból, Torjáról, Szentkatolnáról és Dálnokból érkezett be, de akad néhány erdővidéki, bodzavidéki és Kovászna környéki fiatal is az elbíráltak, illetve a még elbírálásra váró pályázók között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2017-09-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agro Feszt Sepsiszentgyörgyön

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megszervezik Sepsiszentgyörgyön az állatsimogató rendezvényt. A helyszín maradt, kicsik és nagyok a Bodok Szálloda előtti parkolóban találkozhatnak haszonállatokkal, kedvencekkel.
2017-09-05: Belföld - :

Közösen jogainkért (Marosvásárhelyi iskolaügy)

Az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is közleményben kérte szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a holnap 18 órakor kezdődő marosvásárhelyi tiltakozó megmozduláson, amelyet a Római Katolikus Státus Alapítvány hirdetett a megszűnés határára juttatott Római Katolikus Gimnázium védelmében.