Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Több mint 2,3 millió eurót igényeltek a pályázatok kifizetésére

2017. szeptember 12., kedd, Gazdakör

Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől kaptuk a jó hírt, hogy augusztusban több mint 2,3 millió euró értékben tettek le az irodához kifizetési igényléseket.


Az igazgatónő szerint ez az összeg rekordnak számít, minden hónapban kapnak kisebb-nagyobb értékű igénylést a kifizetésekre, de a mostanihoz hasonló mértékű még nem volt. A pénz napokon belül a sikeres pályázók számláira kerül, így az érintettek megvásárolhatják a kívánt gépeket, illetve fejleszthetik a gazdaságukat.
A 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítése nevű intézkedésnél közel 675 ezer eurót fizetnek ki, ez az összeg teljes egészében a korszerű traktorok, mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlását segíti. A kifizetési igénylések a tavalyi kiírás és a december 15-e és idén február 28-a közötti  téli kiírás sikeres pályázóitól jöttek. A gazdaságok korszerűsítésénél a sikeres pályázó a pályázatba foglalt mezőgazdasági gépeket egyetlen vagy több részletben is megvásárolhatja, illetve igényelheti a kifizetések értékének 50,7 vagy 90 százalékos  visszatérítését (köztudottan a hegyvidéki pályázó 20 százalékos, a 41 év alatti és az 5 évnél nem régebbi céggel rendelkező pályázó ugyancsak 20 százalékos, s a beruházás megvalósítása legtöbb két év alatt kötelezően végrehajtandó).
A legnagyobb összeget, több mint 1,55 millió eurót a fiatalok megtelepedésének támogatására (6.1-es intézkedés) fizetik ki. A fiatal gazda sikeres pályázás esetén 40, illetve 50 ezer eurós támogatást kap két részletben. A mostani igénylés a májusban és júliusban letett és a vidékfejlesztési iroda szakemberei által elbírált pályázatok első részletének kifizetését jelenti, a teljes támogatási összeg 75 százalékát (30 vagy 37 500 eurót az elnyert támogatás függvényében). A második részlet kifizetését legtöbb 3 év után lehet igényelni.  Örvendetes, hogy ebben az évben az előző évekkel ellentétben az országos  rangsorolás nem húzódott el hónapokig, így néhány napon belül a pénz a sikeresen pályázó fiatal bankszámlájára kerül. 
A 6.3-as, a kisgazdaságok támogatása című fejezetnél az egyetlen, júniusban letett és a szakemberek által egyben kifizetésre is jogosultnak minősített pályázat kifizetési kérelmét augusztusban tették le közel 12 ezer euró értékben. Ennél az intézkedésnél a sikeres pályázó első részletként a 15 ezer eurós támogatási összeg 75 százalékát kapja meg, a második részletet legtöbb három év után lehet igényelni. A fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál feltétel, hogy az első részlet (30 vagy 37 500, illetve a kisgazdaságoknál 11 150 eurós) 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesítenie (6500, illetve 2250 euró értékben). Augusztusban tett le kifizetési kérelmet a Csernáton Farm nevű termelői csoport is 100 ezer euró értékben. A  fizikai személyeket és cégeket tömörítő termelői csoport 5 éven át kap támogatást működésre és fenntartásra, az éves, fejlesztésre fordítható támogatási összeg a közös eladás értékének függvénye, de legtöbb 100 ezer euró lehet évente. A csoportba beállt csernátoniakkal, mivel nagyértékű az áruforgalmuk, a szerződést a maximális évenkénti 100 ezer euróra kötötték meg.
Az idei, a közvetlenül a mezőgazdaság fejlesztését célzó intézkedéseknél a leadott pályázatszámok tükrében elmondható, hogy általában jó a pályázó kedv a megyében, a kiírásokon a 4.1-es, gazdaságok korszerűsítésénél 34 pályázatot tettek le (ez megegyezik a tavalyi letett pályázatok számával), a fiatal gazdák nagyon aktívak voltak, összesen 85 pályázatot töltöttek fel az ügynökség számítógépes rendszerébe (a tavalyi 44 fiatal pályázóval szemben), a kisgazdaságok támogatására pedig 12-en pályáztak (a tavaly 13-an). A vidékfejlesztési szakemberek véleménye és javaslata alapján aki pályázni akar ne halogassa azt a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv utolsó évére, vagyis 2020-ra, mert az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a kiírásra kerülő összegek évről évre csökkennek, így a pályázók sikerének esélye is. Arra is kell gondolni, hogy 2020 után egyelőre bizonytalan, hogy indul-e még egy hasonló vidékfejlesztési program, vagy ha igen, akkor biztosan nem lesz ilyen előnyös a hazai gazdák számára. Kétséges, hogy az unió rábólint még egyszer arra, hogy 50, 70 vagy akár 90 százalékos támogatás mellett mezőgazdasági gépeket és felszereléseket tudjanak vásárolni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2017-09-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agro Feszt Sepsiszentgyörgyön

Élménydús hétvége következik Sepsiszentgyörgyön. Vasárnap a kormányhivatal előtti téren kerül sor az egész napos Agro Fesztre, mely a  megyei szarvasmarha-szemle köré szerveződik. A rangos eseményt érdekes programok tarkítják. Ígérete szerint jelen lesz Petre Daea mezőgazdasági miniszter is.
2017-09-12: Gazdakör - :

25 éves a LAM Alapítvány

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli szombaton, szeptember 16-án az illyefalvi LAM Alapítvány. A jubileumot egész napos programmal teszik emlékezetessé, az eseményekre az illyefalvi KIDA Központban került sor. A szakmai konferenciát: Pénz, piac, versenyképes mezőgazdaság – 25 éves a LAM címmel szervezik, a következő programmal: