Több mint 2,3 millió eurót igényeltek a pályázatok kifizetésére

2017. szeptember 12., kedd, Gazdakör

Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől kaptuk a jó hírt, hogy augusztusban több mint 2,3 millió euró értékben tettek le az irodához kifizetési igényléseket.


Az igazgatónő szerint ez az összeg rekordnak számít, minden hónapban kapnak kisebb-nagyobb értékű igénylést a kifizetésekre, de a mostanihoz hasonló mértékű még nem volt. A pénz napokon belül a sikeres pályázók számláira kerül, így az érintettek megvásárolhatják a kívánt gépeket, illetve fejleszthetik a gazdaságukat.
A 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítése nevű intézkedésnél közel 675 ezer eurót fizetnek ki, ez az összeg teljes egészében a korszerű traktorok, mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlását segíti. A kifizetési igénylések a tavalyi kiírás és a december 15-e és idén február 28-a közötti  téli kiírás sikeres pályázóitól jöttek. A gazdaságok korszerűsítésénél a sikeres pályázó a pályázatba foglalt mezőgazdasági gépeket egyetlen vagy több részletben is megvásárolhatja, illetve igényelheti a kifizetések értékének 50,7 vagy 90 százalékos  visszatérítését (köztudottan a hegyvidéki pályázó 20 százalékos, a 41 év alatti és az 5 évnél nem régebbi céggel rendelkező pályázó ugyancsak 20 százalékos, s a beruházás megvalósítása legtöbb két év alatt kötelezően végrehajtandó).
A legnagyobb összeget, több mint 1,55 millió eurót a fiatalok megtelepedésének támogatására (6.1-es intézkedés) fizetik ki. A fiatal gazda sikeres pályázás esetén 40, illetve 50 ezer eurós támogatást kap két részletben. A mostani igénylés a májusban és júliusban letett és a vidékfejlesztési iroda szakemberei által elbírált pályázatok első részletének kifizetését jelenti, a teljes támogatási összeg 75 százalékát (30 vagy 37 500 eurót az elnyert támogatás függvényében). A második részlet kifizetését legtöbb 3 év után lehet igényelni.  Örvendetes, hogy ebben az évben az előző évekkel ellentétben az országos  rangsorolás nem húzódott el hónapokig, így néhány napon belül a pénz a sikeresen pályázó fiatal bankszámlájára kerül. 
A 6.3-as, a kisgazdaságok támogatása című fejezetnél az egyetlen, júniusban letett és a szakemberek által egyben kifizetésre is jogosultnak minősített pályázat kifizetési kérelmét augusztusban tették le közel 12 ezer euró értékben. Ennél az intézkedésnél a sikeres pályázó első részletként a 15 ezer eurós támogatási összeg 75 százalékát kapja meg, a második részletet legtöbb három év után lehet igényelni. A fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál feltétel, hogy az első részlet (30 vagy 37 500, illetve a kisgazdaságoknál 11 150 eurós) 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesítenie (6500, illetve 2250 euró értékben). Augusztusban tett le kifizetési kérelmet a Csernáton Farm nevű termelői csoport is 100 ezer euró értékben. A  fizikai személyeket és cégeket tömörítő termelői csoport 5 éven át kap támogatást működésre és fenntartásra, az éves, fejlesztésre fordítható támogatási összeg a közös eladás értékének függvénye, de legtöbb 100 ezer euró lehet évente. A csoportba beállt csernátoniakkal, mivel nagyértékű az áruforgalmuk, a szerződést a maximális évenkénti 100 ezer euróra kötötték meg.
Az idei, a közvetlenül a mezőgazdaság fejlesztését célzó intézkedéseknél a leadott pályázatszámok tükrében elmondható, hogy általában jó a pályázó kedv a megyében, a kiírásokon a 4.1-es, gazdaságok korszerűsítésénél 34 pályázatot tettek le (ez megegyezik a tavalyi letett pályázatok számával), a fiatal gazdák nagyon aktívak voltak, összesen 85 pályázatot töltöttek fel az ügynökség számítógépes rendszerébe (a tavalyi 44 fiatal pályázóval szemben), a kisgazdaságok támogatására pedig 12-en pályáztak (a tavaly 13-an). A vidékfejlesztési szakemberek véleménye és javaslata alapján aki pályázni akar ne halogassa azt a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv utolsó évére, vagyis 2020-ra, mert az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a kiírásra kerülő összegek évről évre csökkennek, így a pályázók sikerének esélye is. Arra is kell gondolni, hogy 2020 után egyelőre bizonytalan, hogy indul-e még egy hasonló vidékfejlesztési program, vagy ha igen, akkor biztosan nem lesz ilyen előnyös a hazai gazdák számára. Kétséges, hogy az unió rábólint még egyszer arra, hogy 50, 70 vagy akár 90 százalékos támogatás mellett mezőgazdasági gépeket és felszereléseket tudjanak vásárolni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 132
szavazógép
2017-09-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agro Feszt Sepsiszentgyörgyön

Élménydús hétvége következik Sepsiszentgyörgyön. Vasárnap a kormányhivatal előtti téren kerül sor az egész napos Agro Fesztre, mely a  megyei szarvasmarha-szemle köré szerveződik. A rangos eseményt érdekes programok tarkítják. Ígérete szerint jelen lesz Petre Daea mezőgazdasági miniszter is.
2017-09-12: Gazdakör - :

25 éves a LAM Alapítvány

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli szombaton, szeptember 16-án az illyefalvi LAM Alapítvány. A jubileumot egész napos programmal teszik emlékezetessé, az eseményekre az illyefalvi KIDA Központban került sor. A szakmai konferenciát: Pénz, piac, versenyképes mezőgazdaság – 25 éves a LAM címmel szervezik, a következő programmal: