Van pénz a támogatásokra

2017. szeptember 12., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági költségvetés kiegészítésével elkülönítették a támogatások kifizetéséhez szükséges pénzalapokat – biztosította a gazdákat Petre Daea mezőgazdasági miniszter az agroromania.ro web-újságnak nyilatkozva.


Az előlegek kifizetését október 16-án kezdik meg, a végső kifizetések december elsejével kezdődően történnek meg. Pillanatnyilag a terepen zajlanak a kifizetéseket megelőző ellenőrzések, de Daea hangsúlyozta: a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség kifizetéseket végrehajtó intézmény, nem ellenőrző szerv.
A támogatások teljes összegét folyósítják még idén, hogy a gazdák idejében pénzhez jussanak, elvégezhessék a szükséges munkálatokat. A mezőgazdaságban amit nem tehetsz meg ma, az holnap túl késő, költséges lehet, megterhelő a gazdák számára – hangoztatta a miniszter.
Előlegként a teljes támogatási összeg 70 százalékát kapják meg a gazdák, az év végéig a végső elszámolásnak is meg kell történnie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2017-09-12: Gazdakör - :

25 éves a LAM Alapítvány

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli szombaton, szeptember 16-án az illyefalvi LAM Alapítvány. A jubileumot egész napos programmal teszik emlékezetessé, az eseményekre az illyefalvi KIDA Központban került sor. A szakmai konferenciát: Pénz, piac, versenyképes mezőgazdaság – 25 éves a LAM címmel szervezik, a következő programmal:
2017-09-12: Gazdakör - :

Szeptemberi vetésnaptár

Szeptember a gazdáknak a hálaadás és a következő termelési év előkészítésének legfontosabb időszaka. „Ősszel számolják a pipéket” – mondja a közmondás, de a hambárokban is ilyenkor lehet lemérni a termést. Szeptember 25-ig ki kell tartson az augusztusi meleg, mivel a Merkúr és a Mars szeptember 10-től, miként a Vénusz is az Oroszlán hőrégiójában tartózkodik.
Ültetési idő: 01, 9–24-ig.