Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szétverték az érdekképviseletet

2008. június 26., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Miközben az útjaink egyre rongyosabbak, lyukasak, hepehupásak, és maga a miniszter is arról panaszkodik, hogy kevés a szakember, a megyei tanács tulajdonában levő út- és hídépítő vállalat egyszerűen utcára teszi nyolc alkalmazottját — köztük felső- és középfokú szakképzettséggel, jelentős tapasztalati tőkével is rendelkező részleg- és csoportvezetőket —, mert élni mertek azzal a jogukkal, hogy tűrhetőbb javadalmazást és versenyképes munkahelyet kértek.

Az előzmények ismertek: a bértárgyalások halogatása május 29-én elemi erejű haragot váltott ki, az irodákba betörő munkások az igazgatót a megyei tanácshoz küldték (gyalog, mert megsokallták a magánutakról érkező számlákat), hogy az ott dolgozó két vezetőségi taggal döntőképes testületet alakítson, és a munkaszerződés lejárta előtt választ adjon kérdéseikre. Ha a határidőn belül busás honoráriumuk ellenére sem értek rá... Ez a spontán akció mindenki szerint törvénytelen volt, utána viszont a szakszervezet szabályosan bejegyeztette az érdekellentétet, és mivel a dolgok csak nem haladtak, sőt, megkezdődtek a megtorló intézkedések, a munka leállt. Néhányan éhségsztrájkba kezdtek, a többség az új megyevezetéstől várta a megoldást, hiszen ígéret volt, és bíztak benne. Az általános sztrájk nyolcadik napján az új tanácselnök végre kijött a céghez (a régit is többször hívták, hiába, egyedül a munkaügyi igazgatónő próbált közvetíteni a felek között), az emberek fellélegeztek, és erre jött a pofoncsapás: nyolc társuk menesztése. Ezzel a húzással sikerült kettőre csökkenteni a felsőfokon képzett utász-szakemberek számát a cégnél; három éve még nyolcan voltak. A fegyelmi eljárás tehát emígy lezárult, de közben két másik is folyik, a bejegyzett sztrájk törvényességéről és a cég gépjárműveinek illetéktelen használatáról (ezekkel vonultak tüntetni); továbbá rágalmazásért és becsületsértésért elindított ,,magánjellegű" perek is. Az utászok szakszervezeti elnöke tegnap ideg-összeroppanással kórházba került, a megyei bizalmik pedig országos egyeztető kerekasztalt akarnak összehívni, mert ez a példátlan megtorlás ,,a szakszervezeti mozgalom gyalázatos megcsúfolása". Ebben a hangulatban kellene most a bértárgyalásokat folytatni — a többi követelésről, a vezetőség legalább részleges cseréjéről, a humán és gépi erőforrások fejlesztéséről már nem is beszélnek —, a legnagyobb útjavítási idényben. Egy feljövő iparágban, ahol a következő években hatalmas uniós pénzeket lehet majd lehívni évtizedekkel elmaradt infrastruktúránk feljavítására. Valószínűleg lesz, aki korszerű utakat épít majd Háromszéken, jön az olasz cég, amely Barót és Székelyudvarhely között vitte el a pénzt, vagy a Bechtel, amely egyre csak késik és drágít, a megye tulajdonában levő vállalatot eladják (négy-öt éve fontolgatják már), az ugrásszerűen növekvő profit azontúl másokat gazdagít, százvalahány háromszéki család pedig választhat: hallgat és nyel itthon, vagy elköltözik boldogabb vidékre. Hát, nem erre vártunk, és nem is erről volt szó.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2022
szavazógép
2008-06-26: Közélet - Fekete Réka:

Hozzáférhetőbb lesz a járóbeteg-rendelés

Július 1-jétől a kórházak részelegeként működnek a járóbeteg-rendelők, és minden szakorvosnak kötelező munkát vállalnia a poliklinikákon is. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban megkezdték az új órarendek összeállítását, lesz olyan rendelő, ahol az eddigi egy orvos helyett hatan látják el váltásban a betegeket.
2008-06-26: Közélet - x:

Hátrányban a kisebbségi egyházak

A Romániában kisebbségben levő történelmi keresztény egyházak hátrányos megkülönböztetését tették szóvá ezek erdélyi képviselői az Európai Parlamentben. Tőkés László képviselő közreműködésével kedden közmeghallgatást, szerdán pedig sajtótájékoztatót tartott a témában Csury István, a királyhágó-melléki református egyházkerület helyettes püspöke, Nicolae Anuşca, az erdélyi görög katolikus érsekség főtanácsosa, Máthé Dénes, az unitárius egyház főgondnoka, valamint Kovács Gyula, a baptista szövetség alelnöke.