Kovászna vendégül látta testvértelepüléseit

2017. szeptember 13., szerda, Közélet

A kovásznai városnapokon a fürdőváros testvértelepüléseinek küldöttségeit is vendégül látták,  a találkozást ünnepi tanácsüléssel tették emlékezetessé. Ez jó alkalomnak bizonyult arra, hogy a résztvevők még inkább megismerhessék egymást, beszámoljanak eredményeikről, gondjaikról. Az esemény kapcsán Gyerő József kovásznai polgármesterrel beszéltünk a testvértelepülési kapcsolatokról, elvárásokról, megvalósításokról.

  • A kovásznai önkéntesek 2011-ben vették át a pápaiak tűzoltóautóját. A szerző felvétele
    A kovásznai önkéntesek 2011-ben vették át a pápaiak tűzoltóautóját. A szerző felvétele

 

Mint kiderült, a kapcsolatok túl vannak az intézményi, önkormányzati szinten, a barátság alapja immár a közösségi, személyes ismeretség.
A pápai kapcsolat kissé megtorpant, de sok korábbi közös élményre emlékeznek. A kovásznai kézművesjátékkészítők Pápán mutathatták be termékeiket, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai részt vettek a Pápai Olimpián. A két város tűzoltósága között jó együttműködés alakult ki, a csapatok évente meglátogatták egymást. Néhány évvel ezelőtt nem mindennapi ajándékkal lepték meg a kovásznaiakat a pápaiak: tűzoltóautót és felszereléseket hoztak a fürdőváros önkénteseinek. A pápai fúvószenekar három napon keresztül szolgáltatott térzenét Kovásznán, ott voltak az ezer székely leány találkozóján, több mint száz iskolással jelentek meg. Az iskolák közötti kapcsolat ma már a gyerekek és szüleik között is eleven. A két önkormányzat együttműködése ugyancsak jól alakult – magyarázta a polgármester.
A nagykanizsai kapcsolat a ’90-es években kezdődött. Óriási hozadéka, hogy kovásznai gyerekek tanulhattak Nagykanizsán, az ottani közösség felvállalta oktatásuk teljes anyagi költségét. A magyarországiak legutóbb épp a városünnepen voltak jelen tánccsoportjukkal.
Gyula és Kovászna nyugdíjasai uniós pályázat részeként látogathatták meg egymást, részt vehettek egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokon is. Kovásznai gyerekek ellátogathattak a csengeri Meseszüret rendezvényére, ahonnan szép eredményekkel tértek haza – sorolta a polgármester.
Kovászna legutóbb a Moldova köztársaságbeli Călărași városával kötött testvértelepülési megegyezést. A kapcsolat még friss, főként önkormányzati szinten működik, de a személyes kötődések is alakulnak. A kovásznai román és magyar közösség könyvgyűjtési akcióba kezdett, a köteteket hamarosan elküldik Călărași-ba, így kívánják támogatni a moldovai román közösséget – vázolta Gyerő József.
A kultúra, a sport, a személyes kapcsolatok vonatkozásában szépek az eredmények, sajnos, gazdasági téren az utóbbi időben nem volt előrelépés. Új lehetőségek azonban léteznek, ezeket meg kell keresni, fejleszteni kell, hogy a kapcsolatok további tartalmat nyerjenek – zárta a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2017-09-13: Kármentő - Mózes László:

Célkeresztben a sajtó?

Újabb leleményt eszelt ki a zseniális Tudose-kormány egyik emblematikus arca, Doina Pană. A vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, megállapítván, hogy túl kevés pozitív hír jelenik meg a sajtóban, javasolta egyrészt, hogy a szerkesztőknek változtatniuk kellene eme fölötte ártalmas szokáson, s túlsúlyba kellene helyezni a bizakodást sugárzó tartalmat, másrészt pénzügyi kedvezményeket is meglebegtetett azoknak, akik élnének e kegyes ajánlattal.
2017-09-13: Közélet - Szekeres Attila:

Ösztöndíjakat adtak át (Háromszék turizmusáért)

Ösztöndíjat adott át a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nevében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnap a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata három volt diákjának.