Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Érték a földből

2017. szeptember 19., kedd, Gazdakör

Városra költözött a falu. Igaz, csak egy napra váltott vidéki arculatra Sepsiszentgyörgy, de bebizonyosodott: ez az életforma sokak számára vonzó.

 

Vagy inkább látványos, hiszen nem lehet felmérni, a falusi hétvégét követően a tömbházak lakói közül hányan döbbentek rá, hogy érdemesebb a helyben, a székely faluban megtermelt tejet, húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, mint előnyben részesíteni a nagyáruházak polcain található kétes eredetű és minőségű – az ízükről ne is beszéljünk – áruféleségeket, amit ki tudja, honnan hoznak be az országba. Az még jó, ha Lengyelországból jön a pityóka, mégis uniós ország, be kell tartaniuk (valamennyire) annak előírásait. De milyen lehet a volt Szovjetunió utódállamaiból érkező termény? Ne boncolgassuk a kérdést…
Végül is számunkra az a fontos, hogy a megye, Háromszék gazdatársadalma megmutatta, bemutatta mindazt, amire képes. Hogy tenyészteni tudják a marha mellett az egészségesnél egészségesebb húsú nyulat vagy baromfit, van koleszterinszegény mangalicájuk. Azt nem mondhatjuk, hogy nagytermelőinknél vegyszermentes a pityóka, murok, hagyma vagy alma, de az biztos, az ellenőrzötten, kis adagokban használt preparátumok nem károsak az egészségünkre.
És mégis, a városlakók – sőt a vidékiek is – előnyben részesítik a szupermarketeket, egy helyről mindent megvásárolnak nagy mennyiségben, néha olcsóbban, gyakrabban drágán. Mindeköz­ben saját gazdáink nyakára romlik a termés, a feldolgozott termék. Romba dől a helyi mezőgazdaság, munka nélkül maradnak a gazdálkodók, nem tehetnek egyebet, mint rabszolgasorsot vállalni a híres kábel-, nadrág-, kormány- és egyéb gyárainkban. A statisztikák jól mutatnak, nincs munkanélküliség. A fizetések tekintetében Kovászna megye mégis a sereghajtók sereghajtója. Jó ez? Nem, ez nem jó.
De mindezek javításában a helyi közösségnek is részt kell vállalnia. Nem nehéz, csupán annyi, hogy a helyi termékeket kell előnybe részesítenie. Helyi tojás, hús, felvágott, kenyér, zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék. Egészségesebben fogunk élni, és hozzájárulunk, hogy talpon maradjanak gazdáink. Ha nem, feladják a harcot, eladják a jószágot, földet (amire vevő van, és nem helybéli…), a falusi házat, bennvalót. Ez kell nekünk? Tőlünk függ, hogy ne így legyen. Értékeljük azokat, akik a földből értéket teremtenek, próbálják megőrizni a szülőföldet – nekünk és utódainknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2017-09-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Falu a városban

Sikeres volt a hétvégi agrárrendezvény, ha csak egy napra is költözött városra a falu – a sepsiszentgyörgyi AgroFeszt alkalmával –, a résztvevők megjegyezhették: vidék nélkül nincs urbánus élet. Az érdeklődést a látogatók száma mutatja, vasárnap közel tízezren keresték fel az állatsimogatót, szarvasmarhaszemlét, gépkiállítást, termékvásárt, s nem utolsósorban a lacikonyhát.
2017-09-19: Gazdakör - Incze Péter:

Október végéig fizetnének (Vidékfejlesztés)

Múlt heti lapszámunkban írtunk arról, hogy augusztusban rekord született: több mint 2,3 millió euró értékben tettek le a Mezőgazdasági Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalához kifizetési igényléseket a sikeres pályázók. Az igényelt pénzt a napokban utalják át a bankszámlákra.