Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Folytatják a kórház fejlesztésétGyorssegély hidakra

2017. szeptember 20., szerda, Közélet

Költségvetési tartalékalapjából utalt ki támogatást Barátosnak tegnapi rendkívüli ülésén a megyei önkormányzat, a település kultúrotthonába összehívott testület egyebek mellett a megyei kórházat érintő ügyekről is szavazott.
 

  • A megrongált barátosi híd. Kocsis B. János felvétele
    A megrongált barátosi híd. Kocsis B. János felvétele

 

A július eleji kiadós esőzésekkor súlyosan megrongálódott a Kovászna patakán átívelő híd, ennek helyreállítására kért átiratban támogatást a megyeházától Barátos község önkormányzata. Kovászna Megye Tanácsa a rendelkezésére álló tartalékalapból 200 ezer lejjel járul hozzá a szükséges munkálatokhoz, erről szavaztak elsőként a kihelyezett ülésen. Napirenden szerepelt továbbá a Zágon község javára kiutalandó támogatás is, a júliusi esőzések ugyanis megrongálták a Zágon patakán található Duka hidat, s az Asztalos-övezetben lévő gyalogospallót egyaránt. Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető lapunk érdeklődésére elmondta, tegnap felfüggesztették a Zágont illető határozat vitáját. Kifejtette, a megrongálódott infrastruktúra helyreállítására a prefektúrával közösen igényeltek a kormánytól anyagi támogatást, ám azt a választ kapták, erre nincs pénz, keressenek máshol forrásokat. A kormánybiztosi hivatal mellett működő katasztrófavédelmi bizottság jegyzőkönyvében Zágon esetében 125 ezer lejes kárt állapított meg, a megyei önkormányzat így 50 ezer lejes hozzájárulást javasolt a felmerülő kiadásokhoz – ismertette Tamás Sándor. Zágon polgármestere az ülésen kifejtette, 800 ezer lejre lenne szükségük az említett híd és a palló javítására, s azt kérte a testülettől, ne szavazzanak a támogatásról, mert szeretné kijárni igazát a prefektúránál – fűzte hozzá az önkormányzati vezető. Megjegyezte, amennyi­ben sikerül rendezni a számítási különbözetet, a megyei önkormányzat finanszírozza a munkálatok költségeit.
A tanácsosok felhatalmazták továbbá a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházat, hogy elvégezze a sürgősségi osztály bővítéséhez szükséges építkezési engedélyeztetést, s részt vegyen egy uniós pályázati kiíráson. Ennek kapcsán András-Nagy Róbert kórházmenedzser megkeresésünkre elmondta: nem csupán építkezésre, hanem eszközvásárlásra is lehetőség nyílik, s a bővítés mellett tervezik egy helikopterleszálló kialakítását is a kórház udvarán. Jóváhagyták ugyanakkor azt is, hogy az intézmény a fertőző osztály energiahatékonysági szintjének növelésére is pályázzon. A menedzser kifejtette, az épület külső szigetelésére, bizonyos nyílászárók cseréjére, a folyosók és lépcsőház energiatakarékos megvilágítására, a melegvíz-ellátás és a fűtésrendszer napkollektorral történő kibővítésére nyílik lehetőség a Regionális Operatív Program révén, s tervezik az említett ingatlan négy bejáratának akadálymentesítését, feljárók építését is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2017-09-20: Közélet - :

Elítélik a kijevi parlament döntését (Vitatott oktatási törvény Ukrajnában)

Kovászna Megye Tanácsa kiáll az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösség mellett – ezt tegnapi, Barátoson tartott kihelyezett rendkívüli ülésén nyilvánította ki a testület. Azaz a közgyűlés egyöntetű szavazattal fogadta el az önkormányzatnak az új ukrajnai oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását: elítélik a kijevi parlament döntését, amely semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, megfosztja a nemzeti közösségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől.
 
2017-09-20: Közélet - Bokor Gábor:

Huszonöt éves a LAM Alapítvány

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a hétvégén az illyefalvi LAM Alapítvány. A szervezet életében jelentős alkalmat szombaton egész napos előadás-sorozattal tették emlékezetessé, vasárnap az alapítvány munkatársai részt vettek a sepsiszentgyörgyi AgroFeszt lebonyolításában. Az évforduló alkalmával a LAM Alapítvány (LAM – a mezőgazdaság német „landwirtschaft”, román „agricultura” és magyar megnevezéséből származó mozaikszó) igazgatójával, Klárik Attilával beszélgettünk a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőbeli terveikről.