Hírsaláta

2017. szeptember 23., szombat, Belföld

KIFOGÁS, AZ KERÜL. Nem akarja azt a látszatot kelteni a román kormány, hogy nyomást gyakorolhat rá Budapest, így egyelőre nem akar lépéseket tenni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének megoldásáért. Mindezt Mihai Tudose miniszterelnök egy személyes telefonbeszélgetés keretében hozta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tudomására – közölte Potyó Ferenc pápai prelátus.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség általános helynöke emlékeztetett, hogy korábban a püspöki konferencia állásfoglalásban vállalt szolidaritást a gimnáziummal. A szerdai nap pikantériájának nevezte ugyanakkor, hogy miután találkozott Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, Mihai Tudose miniszterelnök felhívta Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érseket, a beszélgetés során pedig kijelentette: a román kormány jelenleg semmit nem akar tenni iskolaügyben, nehogy úgy tűnjön, hogy a magyar kormány nyomására cselekszik.(Krónika)
AZ ÉLETTÁRS IS CSALÁDTAG. Ugyanolyan jogállással rendelkezik egy élettárs, mint egy házastárs az igazságszolgáltatás előtt – döntött szerdán az alkotmánybíróság. A taláros testület kimondta: ütközik az alaptörvénnyel az a joggyakorlat, hogy az élettársat a párja elleni vallomásra kötelezik egy bűnvádi per során. A jelenlegi jogszabály csupán a házastársaknak és az első fokú rokonoknak adott a lehetőség, hogy megtagadják a vallomást családtagjuk ellen. Az alkotmánybíróság szerint a családi életvitel fogalma nem korlátozható csupán a házasságon alapuló családra, hanem a de facto élettársi kapcsolatokat is magában foglalhatja, így alkotmányellenes a büntető-perrendtartási törvénykönyv 117. cikkelye. A döntés jogerős és kötelező, és jelzés értékű mindazok számára, akik úgy gondolják: a család Romániában mindössze a házasságon alapulhat. A képviselőházban ugyanis az idén szavazták meg azt az alkotmánymódosítási kezdeményezést, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, ami az emberjogvédelmi szervezetek szerint visszalépés a jelenlegi, megengedőbb változathoz képest, amelyben „felek” szerepelnek. A tervezet a szenátus asztalán van. (Maszol)
AZ ELSŐ HÓ. Havazott csütörtökön a Szárkő-hegységben. Valentin Balaban, a Krassó-Szörény megyei hegyimentő-szolgálat vezetője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a hóréteg már 3–4 centiméteres. Balaban azt mondta: ez az első havazás idén ősszel, de ez a jelenség nem ritka a Szárkő-hegységben, amelynek legmagasabb pontja, a Căleanu-csúcs közel 2200 méteren található. Hozzátette: a Szárkő-hegységben ebben az évszakban ködös az idő, ezért kérik a kirándulókat, hogy megfelelő felszereléssel és ruházattal induljanak útnak, ne térjenek le az ösvényekről, és mobiltelefonjaik legyenek feltöltve, kapcsolják be a GPS-t. A Szárkő-hegység különösen a sízők körében közkedvelt, mert évente közel hat hónapon keresztül van ott hó. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2017-09-23: Belföld - :

A székelyek közömbösek? (Az autonómiaharc folytatódik)

A Kárpát-medence magyar közösségei nem adták fel az autonómiáért folytatott harcukat, de az őket érő támadások ellen is egyfolytában védekezniük kell – jelentette ki Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) nagyváradi ülésén.
2017-09-23: Belföld - :

Kihívások elé nézünk

A romániai magyarságnak érdeke, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bizonyította: nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap Kolozsváron, ahol magyar nyelvű ügyintéző irodát nyitottak.