Hanyagadó a hajdani vágóhídnak

2017. szeptember 29., péntek, Közélet

Négy elhanyagolt ingatlan tulajdonosát sújtja büntetőadóval Sepsiszentgyörgy önkormányzata: három közülük elhagyott, düledező ház, a negyedik azonban a város egyik műemlék épülete, a Mikes Kelemen utcai hajdani vágóhíd, amely a Román Autóklub (ACR) tulajdonában van, és szerelőműhelyek működnek benne.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

 

A jobb sorsra érdemes, még rongyosan is szép csarnok állapota elszomorító, láthatóan évtizedek óta nem javítottak semmit rajta, még karbantartani sem igen igyekeztek. És mivel a felszólításnak nem volt foganatja, a városvezetés most bírsággal próbálja cselekvésre bírni a tulajdonost: 400 százalékos büntetőadót rótt ki az épületre. A legmagasabb kiróható érték 500 százalékos, de ennyire rossznak egy esetben sem ítélik a helyzetet: két másik ingatlanra (a Borvíz utca 28. és a Vojkán utca 31. szám alattira) is 400, a harmadikra (a Május 1. utca 32. szám alattira) pedig 300 százalékos adót vetettek ki. Ez a jövő évre szól, és akkor is ki kell fizetni, ha a tulajdonosok közben elkezdik a tatarozáshoz vagy lebontáshoz szükséges engedélyek kiváltását. Ha nem kezdik el, akkor 2019-ben is hanyagadót fizetnek majd.
Sepsiszentgyörgyön tavaly is fogadtak el hasonló határozatot: akkor a Román Postatársaságot sújtották 300 százalékos ingatlanadóval az egykori Hungária Szálló állapota miatt és a dél-erdélyi áramelosztó vállalatot 400 százalékos adóval a Bălcescu utca 17. szám alatti épületért – ezek azonban azóta csak tovább romlottak.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2017-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Románul nem tudnak, de matematikából jobbak (Elemezték az érettségi eredményeket)

Ha a háromszéki diákok idei érettségi eredményeit egy közel hasonló etnikai összetételű megye végzőseinek teljesítményéhez hasonlítjuk, akkor Kovászna megye az első vagy második helyen szerepelne az országos rangsorban, ha pedig a román tagozat eredményeit egy szinte kizárólag román ajkúak által lakott megyéével vetjük össze, akkor a nyolcadik helyen jegyeznék az ő teljesítményüket – derül ki abból az összehasonlító statisztikából, amelyet tegnap Kiss Imre főtanfelügyelő ismertetett.
2017-09-29: Máról holnapra - Mózes László:

Aláírásokkal méltóságunkért

Hogy a magát toleránsnak valló, a sokszínűség értékét elismerő Európai Uniónak most egymillió aláírással kell nyomatékosítani: az őshonos kisebbségek is figyelmet érdemelnének, érthetetlen és értelmezhetetlen.