Maksa–CófalvaKorszerűsítik az utat

2017. október 6., péntek, Közélet

A közel kétéves közbeszerzési eljárási huzavona után Kovászna Megye Tanácsa tegnap megköthette a kivitelezési szerződést a Maksa és Cófalva közötti közel hat kilométeres útszakasz korszerűsítésére a sepsiszentgyörgyi Valdek Impex Kft.-vel – közölte az intézmény. Az út a hamarosan üzembe helyezendő hulladéktározó megközelítését teszi lehetővé.

  • Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája/ Dávid Sándor
    Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája/ Dávid Sándor


A lécfalvi területen, Maksa szomszédságában felépített hulladéktározó megközelítése Maksa és Cófalva felől is lehetséges. A 11-es főút és a 13E jelzésű országút közötti, Várhegy mellett elhaladó, a lécfalvi letérést biztosító megyei besorolású útszakasz korszerűsítésére két évvel ezelőtt írták ki a versenytárgyalást. Az odaítélési eljárás 660 napot vett igénybe. Kezdetben nyolc útépítő cég jelentkezett, de eredményhirdetés után néhány vesztes fellebbezett, s az ajánlatokat újra kellett tárgyalni. Ez ötször történt meg, és pert is indítottak, melyet a Brassói Táblabíróság tárgyalt. Végül a Valdek Impex Kft. 6,55 millió lejre szóló ajánlata nyert. Az 5,9 kilométeres, koptatóréteggel bevonandó aszfaltút építése mellett Maksán 860 méter járdát is készítenek, továbbá sáncokat, lehajtókat képeznek ki, átereszeket helyeznek el.
Tervek szerint jövő héten beindul a megyei hulladéktározó, melynek közbeszerzési eljárása az óvások miatt hasonlóan hosszú időre nyúlt. Akkor az építés alatti úton már komoly nehéz forgalom zajlik, ami bonyolítja a munkát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2017-10-06: Közélet - Farkas Réka:

Tervek az őrkőiekért

A várostól szinte leszakadva, külön közösségként, többnyire nyomorban élik hétköznapjaikat az őrkői romák. Valami azonban mintha mégis megmozdult volna a telepen, házak épülnek, szépülnek, új tető virít jó páron, főleg a külföldön dolgozók fordítják pénzüket itthoni lakhelyük rendbetételére. És szerveződik a közösség is, az Amenkha Egyesület összekötőkapocs a városvezetés felé, terveik vannak, s pályázatokból pénzt is remélnek, bíznak benne, idővel sikerül bekapcsolniuk a város vérkeringésébe Őrkőt is.
2017-10-06: Közélet - Nagy B. Sándor:

Háromszéken a Filmtettfeszt

Thriller, vígjáték, társadalmi dráma, zenés és szkeccsfilm is látható lesz az idei erdélyi magyar filmszemlén, a Filmtettfeszten, melynek néhány fontosabb alkotását háromszéki városokban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán is bemutatják. Mindhárom városban a hétvégén, október 6–8. között kerül sor a vetítésekre, és nagyjából ugyanazokat a filmeket láthatják az érdeklődők.