Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Összefogás kell, de az RMDSZ égisze alatt

2008. június 30., hétfő, Közélet

A helyhatósági választások után az RMDSZ megerősödött: annak ellenére, hogy sokan jósolták és sokan várták a szövetség kudarcát, a magyarok továbbra is az egységre, az összefogásra adták voksukat, ismét bizalmat szavaztak az RMDSZ-nek ― jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén, melyen az RMDSZ döntéshozó testülete kiértékelte az önkormányzati választások eredményeit.

Markó úgy értékelte, a helyhatósági választások nyomán politikailag más helyzet alakult ki: az RMDSZ győzött, mintegy 160 000 szavazattal többet szerzett, mint ősszel, és ezáltal a negyedik politikai erővé vált Romá­niában. Az MPP pedig ― a folyamatos magyarázkodás, a kimagyarázás ellenére ― kudarcot vallott a választásokon, és ezáltal nem vált ténylegesen kétpólusúvá a romániai magyar politika.

Iróniától sem mentes beszédében Markó rámutatott a szövetség ellenzékének választási kudarcát szépítő magyarázkodás hiábavalóságára is. A Tőkés László közleményéből kiragadott mondattal kezdte: ,,A választásokon nem az RMDSZ, hanem a hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek. A másik oldalról nézve pedig nem az MPP, hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének." Az RMDSZ-elnök erre úgy válaszolt: ,,Kimagyarázós országban így állnak a dolgok. Nem mi nyertünk, hanem a hatalmi pozícióink. Nem mi nyertünk, hanem a tapasztalatunk. Nem mi nyertünk, hanem a tudásunk, a következetességünk, a megbízhatóságunk. (...) Nem az atléták szokták megnyerni a versenyt, hanem a tehetségük és a sportcipőjük. Veszíteni sem a Magyar Polgári Párt, a Fidesz Erdélyben kampányoló politikusai veszítettek, hanem gyenge volt a demokrácia. Erős volt a versenyző, de gyenge volt a pálya. Puha. Belesüllyedtek. Baj volt a stopperórával. (...) És elsősorban: rosszul szavazott a nép."

Meglátása szerint az eredmények azt igazolják, hogy a reform az RMDSZ-en belül zajlik, nem pedig rajta kívül: a szövetség sikerrel fiatalított, jelöltjei átlagosan tíz esztendővel voltak fiatalabbak, mint az MPP-é. Kiemelte, azáltal, hogy az RMDSZ megtartotta eddigi erejét az önkormányzatokban, tulajdonképpen megerősödött: a magyarság bizalma annál is értékesebb, mivel most valóban volt választási lehetőség, valóban módjuk volt a magyaroknak is nemcsak szavazni, hanem választani is. És az RMDSZ-t választották! ― szögezte le.

Markó Béla ugyanakkor úgy fogalmazott, az RMDSZ-nek ismét elemeznie kell a magyarországi pártokkal való kapcsolatát, a legutóbbi romániai helyhatósági választások eredményei remélhetőleg Magyarországon is sokakat az RMDSZ-szel való viszony újragondolására késztetnek. Reményét fejezte ki, hogy a Fidesz is képes lesz az önkritikára. Markó hangsúlyozta: némi önbírálatot szerettek volna hallani Magyarország felől is, hiszen ― mondta ― ,,a hangos kampány után a két forduló között egyszerre akkora csend lett, hogy majdnem belesüketültünk".

Az elnök szerint az RMDSZ-nek a sikeres választás ellenére sem szabad megfeledkeznie az önkritikáról, hiszen a szövetség nem mindenhol szerepelt egyformán jól. Leszögezte, pontosan fel kell térképezni a gondokat, és tisztújítást kell szervezni azokban az RMDSZ-szervezetekben ― többek között Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen és Marosvásárhelyen ―, amelyek gyenge eredményt értek el. Ez álláspontja szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy a szövetség szintén sikeresen szerepeljen az őszi parlamenti választásokon.

Markó kijelentette, az RMDSZ továbbra is törekszik a párbeszédre a szövetségen kívüli csoportokkal, ám ez esetben az a különbség, hogy most tiszta helyzet van, arányok vannak. Az erős, nyitott, a most kint levőket is befogadó RMDSZ több, mint a nagy, de nem százszázalékos RMDSZ és mellette a tíz-tizenvalahány százalékos MPP. ,,Mi erre megoldást fogunk keresni, de ezt a megoldást az RMDSZ égisze alatt kell megtalálni, mert kétpólusú magyar politikát itt nem építhetünk. Erre minket a választók nem hatalmaztak fel. De arra igen, hogy keressük az összefogás lehetőségét. Ehhez most van erőnk, van tapasztalatunk, és ezzel az erővel, ezzel a tapasztalattal úgy kell sáfárkodnunk, hogy minden magyar javát keressük."

Az ülés végén a testület határozatot fogadott el, amelyben megbízza a Szövetségi Állandó Tanácsot, hogy legkésőbb 2008. július 31-ig dolgozza ki és fogadja el az RMDSZ szabályzatát a 2008-as parlamenti választások előkészítésére vonatkozóan, beleértve a parlamenti képviselők és szenátorok jelölésének módját.

Az RMDSZ-en belül mielőbb sort kell keríteni a tisztújításra és a fiatalításra ― ezt a gondolatot többen is kifejtették az SZKT ülésén. A felszólalók egy része ― miközben elismerte, hogy a szövetség jó eredményeket ért el a legutóbbi helyhatósági választásokon ― figyelmét az elkövetett hibákra és az egyes helyeken elszenvedett vereségek okaira próbálta ráirányítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1128
szavazógép
2008-06-30: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Politikai libikóka

Funar Ghiţă újra hallat magáról, s ha C. V. Tudor az utóbbi időben meghúzta magát, hát fölkent pártfőtitkára, az egykori elménc kolozsvári bíró ténykedik helyette: törvényjavaslatokat kezdeményez és préseltet át a román felsőházon, s az a döbbenetes, hogy a beteg agy szüleményeinek támogató tábora is van. Jobb- és baloldalon egyaránt, ha egyáltalán lehet beszélni mifelénk politikai oldalakról, körülhatárolt pártkarakterekről, jogállami preferanciákról.
2008-06-30: Közélet - x:

Díjeső Kisvárdán

Díjesővel tért haza Kisvárdáról, a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiváljáról a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.