Románia Csillaga ÉrdemrendTőkés László panaszt tett

2017. október 10., kedd, Belföld

Tizenegy hónap sem volt elég a bukaresti táblabíróságnak arra, hogy megindokolja, miért minősítette elsőfokú ítéletében törvényesnek Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonását. Ezért az európai parlamenti képviselő a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál működő bírói felügyelethez nyújtott be panaszt.

Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában vonta vissza Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrend lovagkeresztjét, amelyet az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg az esemény huszadik évfordulóján. A kitüntetés visszavonását Victor Ponta korábbi kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László Tusványoson felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Ezt követően az Érdemrend becsületbírósága javasolta az államfőnek a kitüntetés vissza­vonásást.
A panaszt Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel közösen tegnapi, Nagyváradon tartott  sajtótájékoztatóján írta alá. Kincses szerint azért nem tudnak fellebbezni az alapfokú ítélet ellen, mert késik az ítélet megindoklása és hivatalos kiértesítése. Az ügyvéd azzal magyarázta a késést, hogy nehéz törvényes kapaszkodót találni egy – véleménye szerint – törvénytelen ítélet megindoklására. Emlékeztetett arra, hogy a hatályos román törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre. Tőkés Lászlótól nem a tettei, hanem véleménynyilvánítása miatt vonta vissza a kitüntetést Klaus Iohannis államfő, miközben tíz olyan személy is birtokában maradt román állami kitüntetésének, akiket jogerősen elítéltek.
Tőkés László úgy vélekedett: kitüntetésének visszavonása nem őt, hanem Klaus Iohannis államfőt minősíti. A politikus szerint a román államfő szász eredetét próbálja ellensúlyozni eltúlzottan románbarát és magyarellenes megnyilvánulásokkal. Az EP-képviselő kijelentette: történelmi megbékélésre lenne szükség a románok és a magyarok viszonyában – csak ez vethetne véget a magyarellenes kampányoknak, és ez vezethetné el a román–magyar viszonyt a normalitás állapotába, „ennek száz év után itt lenne az ideje” – utalt arra, hogy Románia 2018-ban ünnepli Erdéllyel való egyesülését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2017-10-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

A színház és zene határán

Ma este tartja az idei évad első bemutatóját a Tamási Áron Színház társulata. A Bocsárdi László által rendezett, a sZempöl Offchestrával együttműködésben készült Alice című előadás az alkotók szerint olyan színházi vízió megteremtésére törekszik, amely a Lewis Carroll által megálmodott Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című fantasztikus kisregényekben felépített univerzumban játszódik. Színházi koncert vagy koncertszerű színház – írják az alkotók az előadásról, mely a mai kor összefüggéseit felvállaló, friss, fiatalos, lazán összeszőtt Alice-történet.
2017-10-10: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Jellemformálás negyedszázadon át (A Gábor Áron cserkészcsapat jubileuma)

A kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron Cserkészcsapat a Boldog Özséb-templomban és a Vigadó Művelődési Házban hivatalos megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte szombaton, a Rózsafüzér királynőjének napján. Felső-háromszéki (ozsdolai, berecki, kézdiszentléleki, torjai) és sepsiszentgyörgyi vendégcsapatok részvételével közel háromszázan vettek részt a rendezvénysorozaton, amelyet a Profi Rádió is közvetített.